Защо мъжете си пускат бради?

В качеството си на вторичен полов белег, брадата от хилядолетия е символ на мъжественост и зрелост. На въпроса защо точно се е появила, за първи път дава отговор Чарлз Дарвин, определяйки я като резултат от сексуалната селекция. Да приемем, че замисълът на природата е бил да направи мъжете по-привлекателни в очите на противоположния пол. Но тогава защо някои от тях доброволно се лишават от лицевото си окосмяване? Може би жените не стоят в основата на всичко? Всъщност оказва се, че господата, които си пускат бради и онези, които предпочитат да са гладко избръснати, обикновено са ръководени от един и същ инстинкт - да бъдат различни, забелязани и харесани.

Защо мъжете си пускат бради?

Скорошно проучване, проведено от екип австралийски учени сред няколко стотин представители на двата пола, показва, че брадатите мъже са единодушно възприемани като по-мъжествени и силни. Господата с “млада”, добре поддържана брада, били определяни като особено атрактивни, а тези с по-дълга - считани за достатъчно улегнали и следователно, способни да се превърнат в добри бащи. Сходни проучвания демонстрират и мнението, че лицевото окосмяване придава по-агресивно излъчване, с което бихме могли да предположим, че част от мъжете искат директно да афишират своето превъзходство, пускайки брада.

Безспорно, мнението на околните оказва натиск върху собствените ни възприятия за красив външен вид. Но то съвсем не е единствената причина, която кара представителите на силния пол да оставят брадите си да растат. Някои от тях с неохота признават, че мързелът е това, което им пречи да се бръснат ежедневно. Други странят от бръснача, поради чувствителната си кожа. А трети използват окосмяването за прикритие на двойна брадичка, челюстни деформации, твърде детско или женствено излъчване, както и белези от наранявания или акне.

Макар суетата, модата и сексуалният подбор да са водещи фактори за поддържането на брада, принадлежността към определена религия също изпълнява роля в това отношение. Докато при православното християнство, брадата е съществен (макар и незадължителен) елемент предимно от облика на свещенослужителите, то в исляма, например, тя е препоръчителна за всички вярващи зрели мъже.

В миналото, брадата е променяла многократно своята символика, означавайки ту мъдрост, ту власт, достойнство, духовност, полова мощ и т.н. Само преди година, пък, сред силния пол се появи нова тенденция, наречена лъмбърсексуалност (от англ. lumber - “дървен материал”). Отличителна черта на лъмбърсексуалния мъж е дългата брада, придаваща му грубоват и небрежен вид, като на... дървосекач. Явлението е резултат от носталгията към живота преди съвременните удобства, а също така и своеобразен протест, демонстриращ, че съвременният мъж може да бъде поддържан и модерен без да изглежда женствен.

Независимо от подбудите, които карат господата да си пуснат брада, този мъжки атрибут винаги е бил обект на особено внимание и грижи. Природата и съвременната козметична индустрия предлагат изобилие от продукти, с които косъмът може да изглежда още по-бляскав, да стане по-плътен или пък да придобие повече мекота.

  

 


 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.