Защо побелява косата?

За много хора побеляването на косата е свързано с неудобство и ниско самочувствие, особено когато се случи преди определена възраст. Когато първите бели косми се появят в косата, възниква въпросът – да ги оставим или да ги скрием? За съвременния мъж това е предизвикателство, дори много често и борба с предразсъдъците на тези, които ги упрекват, че са станали по-суетни от нежния пол.

В 21-ви век все по-малко мъже се притесняват да се грижат за външния си вид и без колебание посягат към козметиката и триковете за красота. Защото всепризнат факт е, че колкото по-добре изглежда един мъж, толкова по-голям е женският интерес към него.

Защо побелява косата?
Цветът на косата

Цветът на косата на всеки човек се определя от естествения пигмент, известен като меланин. Той се произвежда от две аминокиселини - тирозин и фенилаланин, които образуват специализирана група от клетки, известни като меланоцити, които участват в процеса меланогенеза.

Меланин               меланин                    Меланин

Меланоцитите, отговорни за цвета на косата, се намират в луковиците на космените фоликули. Разделени са в две основни групи: феомеланин и еумеланин. Феомеланинът създава черните и тъмно-кафявите нюанси, а еумеланинът се грижи за нюансите от червеникаво до златно русо. Съотношението им в клетките определя цвета на косата при всеки човек, но с напредването на възрастта организмът спира да ги произвежда. Дефицитът на меланин променя структурата на косъма и косата побелява.

Причини за побеляване на косата      

Причините за появата на бели коси са най-различни, но можем да ги разделим в две основни групи – вътрешни и външни.

  • Вътрешните са свързани с генетичната приемственост родител-дете, увреждания свързани с функциониране на определени органи, диети или прием на определени медикаменти в следствие на сериозно заболяване.
  • Външните фактори са свързани със силен стрес, токсична среда, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.
Решение:

Има един лесен и бърз начин за решаване на проблема - трайната боя за коса, която не просто оцветява косата в желания цвят, но й придава плътност и блясък. Жените от десетилетия се доверяват на боята за коса, но напоследък и мъжете могат да се почувстват по-млади, защото вече се предлагат и бои за мъже.

За нуждите на съвременния мъж „Арома“ създаде трайната боя за мъже GreyFix for men, която предлага естествени и наситени тонове за отлично покритие на прошарената или побеляла коса, брада или мустаци. Боята съдържа екстракт от орехови черупки, пшенични протеини и копринен екстракт, които подхранват космения фоликул и запазват косата здрава и блестяща.

Иновативна и лесна за разнасяне под формата на пяна, боята GreyFix for men е лесно приложима в домашни условия. Без особени усилия косата възвръща своя младежки нюанс само за 7 минути!


 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.