Защо се появява косопад през пролетта?

С настъпването на пролетта, за нов живот се събужда не само природата, но и човешкият организъм. Жизненият цикъл на клетките се променя и това води до по-интензивното им обновяване. В резултат кожата започва да се лющи и се появява засилен косопад. Но последното явление не бива да ви тревожи, защото е напълно естествено за всички бозайници.

Защо се появява косопад през пролетта?

Пролетният косопад, обаче е съвсем естествена част от развитието на космените фоликули и обикновено отшумява в рамките на 6 седмици.

Фоликулът на всеки косъм преминава през три фази в своя жизнен цикъл – анаген (период на растеж), катаген (преходна фаза) и телоген (фаза на покой). При последната косъмът се откъсва и фоликулът остава в спящ период за няколко месеца (между 2 и 12), след което „се пробужда“ и цикълът започва отново.

Косопад и климатичните условия

Според учените основната причина за косопада през пролетта са климатичните условия, които се отразяват върху хормоналния баланс в тялото, а от там и върху фазите на растежа на косъма. Под въздействие на повишените температури и слънцето се променят нивата на секреция на пролактин и мелатонин в организма, а това от своя страна повишава броя на фоликулите в покой.

Косопад и запушени пори на скапла

Друга причина за повишения косопад през пролетта може да са запушените пори на скалпа, предизвикани от изпотяването под въздействие на повишените температури навън. Това възпрепятства естествения растеж на косъма, достъпа на влага и хранителни компоненти до корена се блокира и косъмът се откъсва.

Изтощена коса и косопад

За косопада през пролетта може да допринесе и изтощението на косъма вследствие липсата на достатъчно слънце, сухия и студен въздух и продължителното носене на шапка. Вследствие на тези фактори е напълно възможно да се появи дефицит на витамин D и на други хранителни компоненти в скалпа.

Слънцето и косопадът

Прекомерното излагане на слънце или на дъждовна вода също може да допринесе за косопада през пролетта. Особено, ако косата е изтощена, тънка или силно увредена. От една страна UV лъчите се отразяват неблагоприятно върху повърхността на скалпа и дори проникват в дълбочина, увреждайки ДНК на клетките. От друга – дъждовните капки пренасят мръсотията от въздуха върху косата и „отмиват“ от косъма хранителните компоненти, важни за здравето му.

Как да се справим?

Преди всичко е добре да помните, че сама по себе си смяната на сезоните е стресиращ фактор за организма и това неминуемо се отразява върху външния вид. Затова е особено важно в този период да взимате превантивни мерки срещу косопада. Най-лесният начин да го направите е да включите специализирана гама продукти (шампоан и балсам) в грижите за косата и скалпа.

Силно препоръчително е формулата им да съдържа стимулиращи и укрепващи съставки (хининов екстракт, колаген, таурин и кофеин), които заздравяват колагеновите връзки в корена, подсилват космените фибри и същевременно подобряват кръвообръщението – необходимитте условия за здрава коса.

Едно от предимствата на сезонния косопад е, че се случва равномерно по цялата глава, а не локално. Освен това, за да стане забележим е необходимо да загубите поне 15 % от косата си. Така че, вместо да се стресирате излишно, издишайте напрежението, купете си правилните продукти за грижа и се наслаждавайте на пролетта.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.