Зеленчуковият сок - източник на красота и енергия

Зеленчуковият сок - източник на красота и енергия

Чаша зеленчуков сок лекува и повишава настроението
Всички знаем за прекрасното въздействие на плодовите сокове върху човешкото здраве. Много по-малко обаче се говори за изключителните качества на зеленчуковите. Препоръките на диетолозите са категорични – зеленчуков сок на ден възстановява витаминния баланс, дава енергия, освежава, подмладява и повишава настроението.

Сокът от магданоз въздейства благотворно върху метаболизма и е чудесно средство срещу уморени от работа с компютър очи. Препоръчителната доза е поне по 1 с.л. три пъти дневно.

Сокът от целина е незаменим стимулатор на апетита и подобрява храносмилането. Много подходящ при лечение на бъбречни заболявания и остеопороза. Препоръчителен е и за диабетици.

Сок от червено цвекло - активизира образуването на червени кръвни телца и така подобрява състава на кръвта. Освен това е и ефикасен лек срещу анемия.

Сок от домат - чаша доматен сок със сигурност осигурява дневната доза от витамините С и А. Офталмолозите го препоръчват при отслабнало зрение, хронична умора на очите и безсъние. Полезен регулатор на храносмилателния процес. Затова е и ценен помощник в борбата срещу затлъстяването.

Сок от морков - самостоятелно или в съчетание с всички гореспоменати зеленчуци, е всепризнат еликсир на младостта. Това се дължи на богатото съдържание в него на витамините А, С, D, Е и К + лунния елемент селен. Въздействието му се изразява в активизиране на клетъчния обмен, в повишаване на жизнения тонус, в укрепване на имунитета. Най-добре е да се пие между храненията. 

Прясно изцедените сокове от различни зеленчуци снабдяват организма директно с необходимите му ензими, витамини и минерали. Последните се усвояват лесно, бързо възстановяват умствените и физическите сили и най-вече предотвратяват развитието на множество болести, дори и рак. Освен това утоляват жаждата и глада едновременно.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.