Зеленчуковият сок - източник на красота и енергия

Зеленчуковият сок - източник на красота и енергия

Чаша зеленчуков сок лекува и повишава настроението
Всички знаем за прекрасното въздействие на плодовите сокове върху човешкото здраве. Много по-малко обаче се говори за изключителните качества на зеленчуковите. Препоръките на диетолозите са категорични – зеленчуков сок на ден възстановява витаминния баланс, дава енергия, освежава, подмладява и повишава настроението.

Сокът от магданоз въздейства благотворно върху метаболизма и е чудесно средство срещу уморени от работа с компютър очи. Препоръчителната доза е поне по 1 с.л. три пъти дневно.

Сокът от целина е незаменим стимулатор на апетита и подобрява храносмилането. Много подходящ при лечение на бъбречни заболявания и остеопороза. Препоръчителен е и за диабетици.

Сок от червено цвекло - активизира образуването на червени кръвни телца и така подобрява състава на кръвта. Освен това е и ефикасен лек срещу анемия.

Сок от домат - чаша доматен сок със сигурност осигурява дневната доза от витамините С и А. Офталмолозите го препоръчват при отслабнало зрение, хронична умора на очите и безсъние. Полезен регулатор на храносмилателния процес. Затова е и ценен помощник в борбата срещу затлъстяването.

Сок от морков - самостоятелно или в съчетание с всички гореспоменати зеленчуци, е всепризнат еликсир на младостта. Това се дължи на богатото съдържание в него на витамините А, С, D, Е и К + лунния елемент селен. Въздействието му се изразява в активизиране на клетъчния обмен, в повишаване на жизнения тонус, в укрепване на имунитета. Най-добре е да се пие между храненията. 

Прясно изцедените сокове от различни зеленчуци снабдяват организма директно с необходимите му ензими, витамини и минерали. Последните се усвояват лесно, бързо възстановяват умствените и физическите сили и най-вече предотвратяват развитието на множество болести, дори и рак. Освен това утоляват жаждата и глада едновременно.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.