Страна на красотата

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2).

Миенето с вода и сапун трябва да се извършва винаги преди приготвяне на храна, хранене и вземане на лекарства, преди поставяне на контактни лещи, след посещение на тоалетна, след кихане, кашляне и докосване на носа, боравене с отпадъци и пари, след влизане в дома или офиса, след контакт с животни и след много други дейности, при които ръцете контактуват с потенциално заразени повърхности.

Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Обръща се специално внимание на палците, между пръстите, гръбната страна на дланите, върховете на пръстите, дълбоките гънки, като обтриването продължава минимум 20 секунди. Следва изплакване с вода и подсушаване с хартиена кърпа за еднократна употреба или индивидуална текстилна кърпа.

Ако сме на място без достъп до вода и сапун и ако ръцете са видимо чисти и сухи, могат да се използват дезинфектанти за ръце без отмиване, на алкохолна основа или с хлорхексидин диглюконат.

Важно условие е количеството на дезинфектанта да бъде достатъчно, за да покрие изцяло кожата и да я поддържа влажна през цялото време на въздействие, посочено на етикета. Дезинфектантът се втрива в дланите при спазване на правилната техника, посочена при миенето на ръцете. След изтичане на необходимото време за контакт, ръцете се оставят да изсъхнат.
 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.