Страна на красотата

Как да боядисваме брада и мустаци?

От хилядолетия насам брадата и мустаците притежават много повече от защитна функция- те са признак на зрелост, статус, мъжество и чест. Ритуалът по боядисването им също е пуснал своите корени още в древността- факт, който, надяваме се, ще смекчи убеждението на днешните мъже, че боите са предназначени единствено за нежния пол.

Как да боядисаме брада и мустаци?

Най-важното, което трябва да знаете преди да се заемете с процедурата е, че не всяка боя за коса е подходяща и за лицевото окосмяване. Ще ви бъде необходим продукт:

 • чиито съставки са достатъчно нежни към деликатната кожа на лицето;
 • който не притежава мирис или има съвсем лек такъв (заради близостта на третираните участъци с обонятелния орган);
 • с консистенция, която не позволява стичане и попадане на продукта в устата;
 • с който боядисването отнема минимално време (тъй като брадата и мустаците имат по-честа нужда от освежаване на цвета, в сравнение с косата);
 • който предлага палитра от максимално естествени тонове.

Изберете внимателно цвета на боята, съобразявайки го с веждите и косата си. В случай, че се колебаете между 2 нюанса, най-добре изберете по-светлия, който винаги можете да потъмните, ако не ви хареса.

Ако причината за боядисването е побеляващата ви брада, ще ви е нужна трайна боя, тъй като временните и полуперманентите не могат да покрият белите косми.


Помнете, че не бива да нанасяте боя върху възпалена или наранена кожа.


 • След като откриете подходящата боя, задължително си направете тест за чувствителност преди да я използвате. При условие, че в следващите 48 часа не се появи зачервяване, сърбеж, подуване или друг тип алергична реакция, можете да пристъпите към боядисването.
 • Прочетете внимателно съветите за употреба, указани върху опаковката на продукта и не ги подценявайте.
 • Не мийте лицето си преди процедурата, защото ще го лишите от естествената, предпазваща го, мазнина, а остатъците от измивния продукт, който използвате могат да попречат на абсорбирането на цветните пигменти.
 • Имайте предвид, че боите оцветяват не само косъмчетата, но и всичко останало, върху което попаднат. Сложете си найлонови ръкавици и наметало или облечете стари дрехи, които няма да ви е жал да изцапате. Не пропускайте да предпазите и кожата около участъците, които ще третирате като я намажете с по-мазен крем.
 • В случай, че продуктът не е готов за употреба, смесете оцветителят и окислителят в препоръчаното от производителя съотношение и се заемете с боядисването веднага след това.
 • Нанесете боята с помощта на тънка четчица (може и четка за зъби) върху косъмчетата, без да я втривате в кожата.
 • Засечете времето, обявено на опаковката и не го превишавайте значително, тъй като последиците от това могат да бъдат, както твърде интензивен цвят, така и кожно раздразнение.
 • След като времето изтече, отмийте боята обилно с умерено топла вода.
 • Ако все пак сте изцапали кожата си, натъркайте петънцата с памуче, напоено със спирт или одеколон.
 • Завършете процедурата като нанесете лосион или балсам, без съдържание на алкохол, върху кожата на лицето си, за да я хидратирате и успокоите.
 • Изхвърлете излишъка от боята, тъй като тя няма да бъде годна за следваща употреба.

Като комплимент към силния пол, Арома създаде GreyFix for men, боя под формата на пухкава пяна, която се нанася изключително лесно и разгръща пълният си потенциал за рекордните 7 минути

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.