Страна на красотата

Как да ексфолираме кожата на лицето?

Ексфолиране на лицетоРедовното ексфолиране е задължително условие за красива, здрава и гладка кожа. Тъй като епидермисът може да отделя до 40 000 мъртви клетки на минута, а натрупването им по повърхността води до загуба на блясък, младост, свежест и редица несъвършенства, те трябва да бъдат регулярно отстранявани. Важно е обаче да знаете, че процедурите за ексфолиране на лицето и на тялото са различни. Да започнем с кожата на лицето!

Подгответе кожата на лицето за ексфолиране с топъл компрес.

Намокрете мека памучна кърпа, изстискайте я и я наложете върху лицето за 1 – 2 минути. Това ще подпомогне отварянето на порите и ще улесни процедурата.
Почистете лицето с подходящ продукт според типа кожа.

  • Ако имате нормална кожа, изберете универсален измивен гел или тоник, чиито активни съставки нежно почистват, подхранват и освежават кожата на лицето.
  • Ако имате чувствителна, мазна или склонна към акне кожа, изберете специализирана почистваща формула – гел или лосион, чиято формула съдържа себорегулиращи, регенериращи и успокояващи съставки (цинк, киселини, пантенол).
Изберете ексфолиращ продукт, съобразно с индивидуалните особености на кожата

Спрямо чувствителност, алергични реакции, състояние.

При нормална или мазна кожа можете сами да направите пилинг смес от 3 супени лъжици захар и една – 2 лъжици вода. Разбъркайте на каша и нанесете с ръце или с помощта на памучна кърпа по лицето като разтривате нежно с въртеливи движения, така че да разнесете и почистите от мъртвите клетки всеки сантиметър кожа.

  • 1 – 2 пъти седмично може да сменяте скраба с  маска с  пилинг ефект . Особено благоприятно се отразява съдържанието на глината, която поглъща себума и мръсотията. Активни съставки като алое вера, билки и бета глюкани пък защитават, хидратират, възстановяват и успокояват кжата, придавайки здрав блясък и жизненост.

При чувствителна кожа използвайте почистващ продукт за лице. Формули с киселини или абразивни частици може да причинят дразнения. Затова нанесете от специализирания почистващ гел или лосион върху мокра памучна кърпа и разнесете с нежни въртеливи движения, започвайки от носа през челото към останалите зони.

Отмийте ексфолианта с хладка вода и завършете със студена.

Това ще затвори порите и ще ги запази подхранени, хидратирани и чисти в зависимост от продукта, който сте избрали.

Честота на ексфолиране

Препоръчително е да ексфолирате нормалната кожа 2 пъти седмично, чувствителната – 1 път, а мазната може и ежедневно. Резултатът зависи от индивидуалните особености, затова наблюдавайте реакциите на лицето си. То трябва да бъде хидратирано, меко и гладко, а не зачервено и раздразнено. Ако се случи второто, значи прекалявате с ексфолирането.

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.