Страна на красотата

Как да избегнем петната от дезодорант по дрехите?

Винаги се случва: избираме тоалет, харесваме се в огледалото, пръскаме с дезодоранта и... под мишниците „грейват“ неприятни бели петна. Ако става дума за ежедневна блуза, лесно можем да я сменим или да наметнем нещо отгоре, за да ги прикрием. Но ако е елегантна рокля за специален повод и нямаме резервен вариант? Можем да спрем да повтаряме тази грешка с помощта на някои основни правила.

 Как да избегнем петната от дезодорант

  • Да се стараем да поддържаме зоната на подмишниците обезкосмена. Не само, че е по-хигиенично и привлекателно, но и по-малко количество дезодорант ще полепва по косъмчетата, а от там и по дрехите ни.
  • Да подсушаваме добре кожата преди да нанесем дезодоранта, най-добре преди обличане на основния тоалет. Ако използваме дезодорант - спрей, да държим флакона на 15 – 20 см. разстояние от кожата. Така голяма част от прахообразните частици, причиняващи петната по дрехите, ще се разпръснат във въздуха, а формулата няма да се наслои.
  • Ако използваме рол-он или стик дезодорант, да нанасяме съвсем тънък слой върху кожата. Едно – две „мацвания“ са достатъчни активните съставки във формулата да действат ефективно.
  • Да изчакваме около 30 секунди преди да облечем блузата или роклята. Това важи с особена сила при употреба на рол-он формули, които са по-мокри. Най-добре е отдолу да имаме тениска или боди, които ще поемат „оцветяването“.
  • Да навием навън долния край на дрехата преди да я промушим през главата и ръкавите. По този начин, когато я пригладим, евентуалните петна от дезодоранта ще останат от вътрешната страна и няма да се виждат.
  • В случай, че нанасяме дезодорант след обличане е добре да отдръпнем дрехата максимално от подмишницата и да не държим ръката прекалено високо, тъй като при сваляне ще прищипе материята, белязвайки я с издайническо петно.
  • Да подбираме формулата на дезодоранта правилно. Силно препоръчително е дезодорантът–спрей да е с 48-часова защита, да не съдържа талк и да е изрично упоменато, че не оставя петна и бели следи.
  • При избор на рол-он или стик е добре да търсим прозрачна формула. Ако имаме възможност е хубаво да тестваме върху ръката си - дори на пръв поглед да изглежда бяла, при нанасяне трябва да става незабележима.
Какво да правим ако вредата все пак е нанесена?

Вместо да се паникьосваме, с мокра кърпичка да почистим мястото с потупващи движения (търкането само може да влоши положението). В случай, че сме навън, да потърсим най-близката тоалетна и да почистим мястото с помощта на топла вода и нашия... чорапогащник. Да точно, така, правилно сте прочели – найлоновите влакна отлично разнасят петната.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.