Страна на красотата

Как да избегнем разочарования при боядисване на косата?

Как да избегнем разочарования при боядисване на косата?Въпреки че боядисването на косата е една от любимите ни разкрасителни процедури, тя лесно може да се превърне в огромно разочарование, особено ако го правим сами у дома. Защото колкото и пъти да сме прочели инструкциите върху опаковката, има куп други неща, които трябва да вземем предвид. В противен случай резултатът може да се окаже „пълна промяна“, но с отрицателен знак.

 • Основното и най-важно условие е избора на правилен нюанс. Ако се боядисваме сами е добре да се ограничим до един – два тона от основния цвят. За по-радикална промяна е хубаво да се доверим на експертно мнение.
 • Добре е при избора на конкретен нюанс боя да се съобразяваме с природните си характеристики като цвят на кожата, очите, веждите и на самата коса, разбира се. Колкото по-радикална е промяната, толкова по-голям е шансът резултатът да се размине с очакванията.
 • Хубаво е да знаем в кои тонове е склонна да се оцветява косата ни. Ако не сме подбрали правилно боята, русите коси могат да придобият жълтеникав оттенък, а кестенявите – оранжево-червен.
 • Правилният подход би бил да направим първо тест като боядисаме само един кичур и да изчакаме 24 часа, за да видим крайния резултат. Така ще разберем дали избраният нюанс е подходящ за нас или не.
 • При избор на боя за коса е препоръчителна формула с натурални масла. Освен, че подхранват и защитават косъма по време на процедурата, те подпомагат усвояването на цвета и осигуряват дълготраен блясък на косата след боядисването. Идеална съставка е маслото от макадамия.
 • Особено важно е да не нанасяме боята върху току-що измита коса с шампоан. Препоръчително е да оставим поне 24 часа между двете процедури, за да се отделят естествени мазнини, които ще защитят скалпа и ще помогнат за избягването на раздразнения при боядисване.
 • Преди нанасяне трябва да разрешим добре косата, за да премахнем заплетените краища и да разнесем мазнините по дължината й като смазка. За да избегнем оцветяване на кожата от пигментите можем да намажем с вазелин линията на косата над челото.
 • При регулярно боядисване, винаги нанасяме боята, като се стремим да покрием основно корените и горната половина на косата. Така ще избегнем „омбре“ ефектa, който би могъл да се получи при насищане на цвета върху израсналите вече краища.
 • При първоначално боядисване с нов цвят, нанасяме боята върху цялата коса, започвайки от корените и продължавайки по цялата дължина на косъма, като задължително разресваме за равномерно разпределение върху косата. В този случай е препоръчително да ни боядиса приятелка или друг човек от семейството, защото при различен нюанс е изключително важно да се нанесе боята равномерно и навсякъде, а често сами не можем да видим добре отзад включително долните пластове коса на тила.
 • Не е добра идея да боядисваме веждите, защото структурата и дължината на косъма е различна от тази на косата и резултатът почти винаги е разочароващ. По-добре би било да подбираме нюанс на боята, близък до този на веждите.
 • Важно е да спазваме точно времето, указано на опаковката. Ако измием косата по-рано, рискуваме да получим различен нюанс или да не получим плътно покритие на белите коси. Ако пък оставим боята по-дълго, може да увредим косъма или скалпа.
 • При отмиване на боята специалистите препоръчват да настроим водата максимално хладка – това ще подпомогне затварянето на косъма заедно с пигмента. Особено благоприятно за цвета е първо да образуваме пяна с малко вода, която ще разнесе по-равномерно боята и ще подпомогне изплакването.
 • В никакъв случай боята не се отмива с използването на шампоан, а само с чиста вода. Може да се нанесе балсам или маска специално за боядисана коса, която да запечата максимално цвета в косъма.

Не се страхувайте да експериментирате, но спазвайте съветите и препоръките на експертите!


 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.