Страна на красотата

Как да изберем дезодорант?

Искаме или не, предпочитанията ни към определени аромати се определят до голяма степен от нашите спомени и чувства, а може би дори (както загатват съвременни проучвания) са закодирани в нашите гени. Въпреки това, не винаги е лесно да си изберем дезодорант „от пръв мирис”, а и приятното ухание не винаги е всичко, към което се стремим. Така че нека за миг оставим емоциите и наследствеността настрана и разгледаме факторите, които формират съзнателната част от избора ни.

Как да изберем дезодорант?

Дезодорант или дезодорант-антиперспирант?

За разлика от класическите дезодоранти, които неутрализират неприятната телесна миризма, посредством собствения си аромат и/или антибактериални съставки, антиперспирантите потискат и потоотделянето в третираната зона. Ето защо, те са по-ефективното решение за хората, които се потят обилно (в резултат от физическа активност, нервна възбуда и т.н.) и изпитват дискомфорт при появата на мокри петна върху дрехите си.

Дезодорант с полутечна/твърда текстура или спрей?

Спрей дезодорантите изсъхват изключително бързо след нанасяне, дори и при по-студено време, което ги прави особено подходящи за хората с динамично ежедневие. При това, те могат да се използват за ароматизиране на цялото тяло, както и (с малки изключения) да се впръскват върху косата и дрехите, за допълнителна свежест. Тъй като не влизат в пряк досег с кожата, аерозолните дезодоранти са единствените, които позволяват хигиенична съвместна употреба с друго лице. Същите, обикновено са и най-удобни за мъжете, които не отстраняват окосмяването в подмишечните си ямки.

Поради компактните си размери и това, че не се намират във флакони под налягане, дезодорантите с твърда и полутечна консистенция (рол-он, стик, крем, гел) са по-удачният вариант при пътуване, особено със самолет. Липсата на летливи частици при нанасянето пък, прави ароматизиращите средства от този тип по-щадящи към хората с респираторни проблеми.

Дезодорант без...
  • аромат

В определени случаи е по-добре да изберем продукт без добавен аромат. По време на бременността, например, тялото на жената преминава през редица хормонални промени, които биха могли да предизвикат непоносимост към миризми. А през лактационния период естественият мирис на майчината кожа дарява на бебето усещане за сигурност и принадлежност и значително улеснява кърменето.

  • алкохол

Дезодорантите без съдържание на алкохол са много по-нежни към кожата и не я изсушават допълнително през горещите месеци. Употребата им е препоръчителна за хората с чувствителни мишници, особено след по-агресивни козметични процедури като епилацията.

Как да тестваме дезодоранта преди покупката?

Следобедните часове са най-благоприятното време за избор на нов дезодорант с оглед на факта, че обонятелната чувствителност се засилва в течение на деня. Въпреки това, посещението на парфюмерийния магазин би могло да се превърне в истинско предизвикателство за обонянието ни, което ще бъде принудено да помирише множество и често сходни, аромати. За да избегнем пренасищането му е добре да прочистваме периодично дихателните си пътища като дишаме няколко секунди в сгъвката на лакътя си, в приготвена за целта, носна кърпичка или в специално поставените в магазините чаши с кафе на зърна.

Прочетете още статии
Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.

Как да се грижим правилно за интимната си хигиена

Как да се грижим правилно за интимната си хигиена

Грешките при почистването на деликатната интимна област стоят в основата на множество гинекологични оплаквания.