Страна на красотата

Как да изберем дезодорант?

Искаме или не, предпочитанията ни към определени аромати се определят до голяма степен от нашите спомени и чувства, а може би дори (както загатват съвременни проучвания) са закодирани в нашите гени. Въпреки това, не винаги е лесно да си изберем дезодорант „от пръв мирис”, а и приятното ухание не винаги е всичко, към което се стремим. Така че нека за миг оставим емоциите и наследствеността настрана и разгледаме факторите, които формират съзнателната част от избора ни.

Как да изберем дезодорант?

Дезодорант или дезодорант-антиперспирант?

За разлика от класическите дезодоранти, които неутрализират неприятната телесна миризма, посредством собствения си аромат и/или антибактериални съставки, антиперспирантите потискат и потоотделянето в третираната зона. Ето защо, те са по-ефективното решение за хората, които се потят обилно (в резултат от физическа активност, нервна възбуда и т.н.) и изпитват дискомфорт при появата на мокри петна върху дрехите си.

Дезодорант с полутечна/твърда текстура или спрей?

Спрей дезодорантите изсъхват изключително бързо след нанасяне, дори и при по-студено време, което ги прави особено подходящи за хората с динамично ежедневие. При това, те могат да се използват за ароматизиране на цялото тяло, както и (с малки изключения) да се впръскват върху косата и дрехите, за допълнителна свежест. Тъй като не влизат в пряк досег с кожата, аерозолните дезодоранти са единствените, които позволяват хигиенична съвместна употреба с друго лице. Същите, обикновено са и най-удобни за мъжете, които не отстраняват окосмяването в подмишечните си ямки.

Поради компактните си размери и това, че не се намират във флакони под налягане, дезодорантите с твърда и полутечна консистенция (рол-он, стик, крем, гел) са по-удачният вариант при пътуване, особено със самолет. Липсата на летливи частици при нанасянето пък, прави ароматизиращите средства от този тип по-щадящи към хората с респираторни проблеми.

Дезодорант без...
  • аромат

В определени случаи е по-добре да изберем продукт без добавен аромат. По време на бременността, например, тялото на жената преминава през редица хормонални промени, които биха могли да предизвикат непоносимост към миризми. А през лактационния период естественият мирис на майчината кожа дарява на бебето усещане за сигурност и принадлежност и значително улеснява кърменето.

  • алкохол

Дезодорантите без съдържание на алкохол са много по-нежни към кожата и не я изсушават допълнително през горещите месеци. Употребата им е препоръчителна за хората с чувствителни мишници, особено след по-агресивни козметични процедури като епилацията.

Как да тестваме дезодоранта преди покупката?

Следобедните часове са най-благоприятното време за избор на нов дезодорант с оглед на факта, че обонятелната чувствителност се засилва в течение на деня. Въпреки това, посещението на парфюмерийния магазин би могло да се превърне в истинско предизвикателство за обонянието ни, което ще бъде принудено да помирише множество и често сходни, аромати. За да избегнем пренасищането му е добре да прочистваме периодично дихателните си пътища като дишаме няколко секунди в сгъвката на лакътя си, в приготвена за целта, носна кърпичка или в специално поставените в магазините чаши с кафе на зърна.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.