Страна на красотата

Как да изберем козметика за тяло?

Особеностите на кожата са основният критерий при избора на козметичен продукт. Но тъй като самодиагностиката не винаги е лесна задача, Ви предлагаме да се запознаете с характеристиките на различните типове кожа и едни от най-често срещаните дерматологични проблеми.

Как да изберем козметика за тяло?

 

Типове кожа

Повечето производители посочват на опаковката типа кожа, за която е предназначен дадения продукт, а в други случаи е необходимо да обърнете внимание на неговите съставки и консистенция, за да установите дали е подходящ за Вас.

  • Сухата кожа се характеризира с грубовата повърхност, понижена еластичност, жълтеникав оттенък и усещане за опънатост. При по-тежките степени на сухота се наблюдават лющене, сърбеж и напукване.

- Избягвайте козметиката съдържаща алкохол, тъй като той изсушава допълнително кожата.

- Избирайте хидратиращи продукти с по-плътна консистенция (масло, крем), които създават ефективна бариера срещу загубата на влага.

- Насочете се към измивните средства на водна основа (душ геловете) или сапуните, обогатени с подхранващи съставки.


  • Мазната кожа изглежда лъскава, порите ѝ са уголемени и в определени участъци, като например гърба и гърдите, често се появяват пъпки. Поради по-голямата ѝ дебелина, кръвоносните съдове не се забелязват.

- Ориентирайте се към подхранващи продукти с по-нисък вискозитет (мляко, лосион), които няма да доведат до запушване на порите и допълнително омазняване на кожата.


  • Нормалната кожа не е нито твърде суха, нито прекалено мазна и се отличава със сияен тен, нежна текстура, никакви или незначителни несъвършенства и едва видими пори.

Нормалният тип кожа понася добре широк кръг от козметични продукти. И все пак, най-препоръчителни са онези от тях, които се грижат за запазването на естествения ѝ хидролипиден баланс.

Кожни проблеми
  • За състоянието чувствителна кожа са присъщи симптоми като интензивен сърбеж, сухота, зачервяване, обриви, парене.

- Тъй като често причинител на състоянието са неправилно подбраните продукти за грижа за кожата, е важно да избягвате тези от тях, които съдържат по-агресивни субстанции (бляскави частици, консерванти от типа на парабените, алкохол, аромати и т.н.).

- В случай че чувствителността е провокирана от конкретна дерматоза, като например атопичен дерматит, е препоръчително да се насочите към специализирана козметика, богата на емолиентни и успокояващи съставки.


  • Целулитът е придружен от симптоми като изтръпване и чувство на тежест в краката; оточност; поява на микронодули, придаващи на кожата специфичния вид на портокалова кора. В по-тежък стадий кожата е студена, видимо отпусната и болезнена на допир.

- Заложете на козметичните средства против целулит, които атакуват причината за проблема. Ще ги разпознаете по съдържанието на активни субстанции с дрениращ, липолитичен и ускоряващ локалното кръвообръщение, ефект.


  • Стриите представляват кожни лезии с червеникав или виолетов цвят и дължина до няколко сантиметра. Появяват се най-често в областта на корема, бедрата, седалището и гърдите след резки промени в ръста (по време на пубертета) и теглото.

- Доверете се на продуктите, които притежават хидратиращо действие и същевременно стимулират регенерацията на увредените кожни участъци.

Бременност

Бременността също е определящ фактор при избора на козметика, тъй като хормоналните промени в този период, както и непосредствено след раждането, влияят на състоянието на кожата.

- Ориентирайте се към специализираните серии за бременни и майки, които са адаптирани към новите потребности на кожата Ви и същевременно безопасни за Вашето бебе.

- Сред конвенционалните продукти избирайте онези без аромат, тъй като е възможно да започнете да проявявате непоносимост към определени миризми. Придържайте се към неароматизираните продукти и докато кърмите - естественият мирис на тялото Ви ще стимулира сукателния инстинкт на Вашето бебе.

Зряла възраст

С напредването на възрастта естествените процеси, поддържащи кожната еластичност се забавят, което налага употребата на по-специфични козметични средства.

- Подходящи са, както ексфолиантите, така и продуктите с по-богата текстура, които овлажняват кожата и подпомагат колагеновия синтез.


След като изберете козметични продукти според потребностите на своята кожа, можете да стесните допълнително избора си, като откриете между тях тези, които кореспондират с Вашата „житейска философия" – веган, еко, от справедлива търговия, родно производство и т.н.

Добавете и критерият „цена”, имайки предвид, че „по-скъпо” не винаги означава „по-качествено”. Това важи с особена сила за вносната козметика, чиято цена не се определя единствено от вложените съставки, а от фактори като транспорт, мита, стойност на работната сила в страната производител и т.н.

И не на последно място, обърнете внимание на произхода на самата козметика. Добре е да се ориентирате към утвърдените козметични компании, които разполагат със силни изследователски звена и могат да гарантират безопасността, качеството и постоянното усъвършенстване на своите продукти.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.