Страна на красотата

Как да изберем козметика за тяло?

Особеностите на кожата са основният критерий при избора на козметичен продукт. Но тъй като самодиагностиката не винаги е лесна задача, Ви предлагаме да се запознаете с характеристиките на различните типове кожа и едни от най-често срещаните дерматологични проблеми.

Как да изберем козметика за тяло?

 

Типове кожа

Повечето производители посочват на опаковката типа кожа, за която е предназначен дадения продукт, а в други случаи е необходимо да обърнете внимание на неговите съставки и консистенция, за да установите дали е подходящ за Вас.

  • Сухата кожа се характеризира с грубовата повърхност, понижена еластичност, жълтеникав оттенък и усещане за опънатост. При по-тежките степени на сухота се наблюдават лющене, сърбеж и напукване.

- Избягвайте козметиката съдържаща алкохол, тъй като той изсушава допълнително кожата.

- Избирайте хидратиращи продукти с по-плътна консистенция (масло, крем), които създават ефективна бариера срещу загубата на влага.

- Насочете се към измивните средства на водна основа (душ геловете) или сапуните, обогатени с подхранващи съставки.


  • Мазната кожа изглежда лъскава, порите ѝ са уголемени и в определени участъци, като например гърба и гърдите, често се появяват пъпки. Поради по-голямата ѝ дебелина, кръвоносните съдове не се забелязват.

- Ориентирайте се към подхранващи продукти с по-нисък вискозитет (мляко, лосион), които няма да доведат до запушване на порите и допълнително омазняване на кожата.


  • Нормалната кожа не е нито твърде суха, нито прекалено мазна и се отличава със сияен тен, нежна текстура, никакви или незначителни несъвършенства и едва видими пори.

Нормалният тип кожа понася добре широк кръг от козметични продукти. И все пак, най-препоръчителни са онези от тях, които се грижат за запазването на естествения ѝ хидролипиден баланс.

Кожни проблеми
  • За състоянието чувствителна кожа са присъщи симптоми като интензивен сърбеж, сухота, зачервяване, обриви, парене.

- Тъй като често причинител на състоянието са неправилно подбраните продукти за грижа за кожата, е важно да избягвате тези от тях, които съдържат по-агресивни субстанции (бляскави частици, консерванти от типа на парабените, алкохол, аромати и т.н.).

- В случай че чувствителността е провокирана от конкретна дерматоза, като например атопичен дерматит, е препоръчително да се насочите към специализирана козметика, богата на емолиентни и успокояващи съставки.


  • Целулитът е придружен от симптоми като изтръпване и чувство на тежест в краката; оточност; поява на микронодули, придаващи на кожата специфичния вид на портокалова кора. В по-тежък стадий кожата е студена, видимо отпусната и болезнена на допир.

- Заложете на козметичните средства против целулит, които атакуват причината за проблема. Ще ги разпознаете по съдържанието на активни субстанции с дрениращ, липолитичен и ускоряващ локалното кръвообръщение, ефект.


  • Стриите представляват кожни лезии с червеникав или виолетов цвят и дължина до няколко сантиметра. Появяват се най-често в областта на корема, бедрата, седалището и гърдите след резки промени в ръста (по време на пубертета) и теглото.

- Доверете се на продуктите, които притежават хидратиращо действие и същевременно стимулират регенерацията на увредените кожни участъци.

Бременност

Бременността също е определящ фактор при избора на козметика, тъй като хормоналните промени в този период, както и непосредствено след раждането, влияят на състоянието на кожата.

- Ориентирайте се към специализираните серии за бременни и майки, които са адаптирани към новите потребности на кожата Ви и същевременно безопасни за Вашето бебе.

- Сред конвенционалните продукти избирайте онези без аромат, тъй като е възможно да започнете да проявявате непоносимост към определени миризми. Придържайте се към неароматизираните продукти и докато кърмите - естественият мирис на тялото Ви ще стимулира сукателния инстинкт на Вашето бебе.

Зряла възраст

С напредването на възрастта естествените процеси, поддържащи кожната еластичност се забавят, което налага употребата на по-специфични козметични средства.

- Подходящи са, както ексфолиантите, така и продуктите с по-богата текстура, които овлажняват кожата и подпомагат колагеновия синтез.


След като изберете козметични продукти според потребностите на своята кожа, можете да стесните допълнително избора си, като откриете между тях тези, които кореспондират с Вашата „житейска философия" – веган, еко, от справедлива търговия, родно производство и т.н.

Добавете и критерият „цена”, имайки предвид, че „по-скъпо” не винаги означава „по-качествено”. Това важи с особена сила за вносната козметика, чиято цена не се определя единствено от вложените съставки, а от фактори като транспорт, мита, стойност на работната сила в страната производител и т.н.

И не на последно място, обърнете внимание на произхода на самата козметика. Добре е да се ориентирате към утвърдените козметични компании, които разполагат със силни изследователски звена и могат да гарантират безопасността, качеството и постоянното усъвършенстване на своите продукти.

 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.

Как да се грижим правилно за интимната си хигиена

Как да се грижим правилно за интимната си хигиена

Грешките при почистването на деликатната интимна област стоят в основата на множество гинекологични оплаквания.