Страна на красотата

Как да изберем подходящо време за боядисване?

Как да изберем подходящо време за боядисване?Ако за всичко в живота има подходящ момент, то и времето за боядисване на косата следва да се обмисля с внимание. За най-добър резултат е добре да се съобразяваме с факторите, от които зависят цвета и дълготрайността на боята. Това ще ни спести не само средства, но и негативни последици за косъма от честото третиране с химикали. И така, кое е най-(не)подходящото време за боядисване на косата и защо?

Основно правило на фризьорите е боядисването да се извършва върху мръсна коса. Измиването почиства скалпа и отслабва защитния му слой, което пък го прави по-уязвим и чувствителен. От друга страна, себумът е най-добрата „маска“ за косъма. Той не само подпомага усвояването на пигментите и подхранващите масла от боята (тъй като поддържа косъма „отворен“), но и придава перфектен блясък, дори при по-слабо обогатени формули.

Специалистите съветват да изчакваме максимално дълго преди всяко следващо боядисване. В противен случай рискуваме изгаряне и откъсване на косъма от скалпа. За естествено тъмни коси, боядисвани в тъмни нюанси, оптималното време за израстване на корените е 2-3 месеца. За руси и побелели коси – около 1 – 1,5 месеца.

При обезцветяване на косата трябва да сме много внимателни. Обикновено то се прави при рязка смяна на цвета – от тъмно към светло. Най-добре е между отделните етапи да има поне 2 – 3 измивания. В противен случай блондорът ще нанесе непоправими щети върху косъма и ще блокира по-нататъшния процес.

Тъй като съществуват 10 тона на изсветляване (т.е 10 преходни нюанса между черното и най-светло русото), колкото по-тъмна е косата, толкова повече процедури на обезцветяване са необходими преди нанасяне на основния цвят. Някои фризьори ги правят накуп – за да се възползват от клиента. А това е изключително вредно! Допуска се единствено при последния етап и то, ако състоянието на косата го позволява.

По презумпция, лятото не е подходящ сезон за боядисване на косата, особено ако сме решили да преминем към по-тъмен нюанс. Колкото и качествена да е избраната боя, слънцето, морската вода и навиците ни през топлите месеци изтощават косъма и ускоряват падането на цвета. Така в края на лятото отново се нуждаем от боядисване.

В тази връзка, есенно-зимният период е идеалното време за боядисване. Тогава не само косата изглежда по-плътна и здрава, но наситеността и блясъкът на цвета се забелязват отдалеч – подобно на красива грива.

По въпроса влияе ли месечният цикъл върху боядисването на косата няма категоричен отговор. При някои дами резултатите са винаги отлични, без значение в кой период се подлагат на процедура. При други, в „онези дни“ боята „не хваща“. А при трети се случва спорадично. Фризьорите допускат, че става дума за игра на хормоните и всичко е индивидуално.

При избора на подходящо време за боядисване няма да сбъркаме, ако се съобразяваме и с лунните фази. Най-пълноценен е резултатът при нарастваща луна (Първа четвърт). Когато тя набира сили, и човешкото тяло по-лесно усвоява и преработва всичко останало. Така, боядисаната в този момент коса ще има по-наситен цвят с по-дълготраен блясък.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.