Страна на красотата

Как да изберем правилния балсам за коса?

Как да избираме балсам за косаФризьорите твърдят, че в грижите за косата балсамът е дори по-важен от шампоана. Не само защото я подхранва и хидратира в дълбочина, но и защото е най-ефективният начин да се справим с всичките й недостатъци – заплитане, изтъняване, изсушаване, омазняване, увреждане. Достатъчно ли е обаче да грабнем първата опаковка на рафта или има съображения, които трябва да вземем предвид? Ето как да изберем правилно балсама за коса, така че наистина да има полза от него!

Балсамът заглажда кутикула и балансира pH, което от своя страна намалява заплитането и статичното електричество, повишава блясъка и подпомага оформянето на прическата. Така се явява една своеобразна защита за косъма, както кремът - за кожата на лицето.

За най-добра и пълноценна грижа обаче е добре да използваме специализирана гама балсами, насочени към нуждите едновременно на скалпа и на косата. Тяхното укрепващо, заздравяващо и хидрaтиращо действие, дължащо се на сложни комплекси и ценни активни съставки, ще облекчи проблемите на косъма и скалпа. За да подберем правилната формула обаче, първо трябва да дешифрираме езика на косата си.

Ако имаме сухи, заплитащи се краища на косата

Добре е да избираме балсам с хидратираща формула, която ще възстанови нивата на влага в косъма и той отново да стане жизнен и бляскав.

Ако косата ни е склонна към омазняване

Хидратиращата формула може да повиши нивата на влага и да доведе до неприятно увисване. В такива случаи, специалистите препоръчват балсам за обем или с балансираща, лека формула, която ще отстрани излишния себум и същевременно ще подхрани косъма.

Ако косата ни е тънка, увиснала или склонна към наелектризиране

Тези три проблема обикновено вървят заедно. Силно препоръчителен е балсам с колаген, който ще укрепи косъма в дълбочина и по този начин ще го направи по-жизнен, плътен и тежък.

Ако сме с нормална и здрава коса

Можем да използваме балсам с универсална формула, но съдържащ активни съставки (екстракт от водорасли, натурални масла) за поддържане на баланса, хидратацията и жизнеността в норма и за възстановяване на нарушената структура от ресане или други външни агресии.

Ако косата ни е увредена от боядисване или употреба на топлинни уреди

Или ако забелязваме повишен косопад, то трябва да вземем сериозни мерки за реструктуриране на косъма. Силно препоръчителен е балсам с активни съставки като таурин и кофеин – първата се абсорбира в космените фоликули и спира косопада, а втората повишава микроциркулацията и стимулира растежа на здрава коса.

В случай, че имаме чувствителен скалп

При чувствителен скалп трябва да съобразяваме балсама с него, а не с косата, тъй като иначе рискуваме дискомфорт и раздразнения. Формулата трябва да е обогатена със специализирани активни съставки (като алое), които имат меко, успокояващо, лечебно и конкретно насочено към проблема действие.

 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.