Страна на красотата

Как да изберем шампоан според нуждите на косата?

Многообразието от козметични продукти на рафта в магазина често ни кара да се чувстваме объркани. Особено силно е това чувство когато става въпрос за избор на шампоан за коса. Формулите са най-разнообразни. Винаги е добре да се доверяваме на доказани марки и производители, но също така е важно да познаваме спецификата на косата и скалпа си, за да изберем най-подходящия продукт.

Как да изберем шампоан според нуждите на косата?
Шампоан против пърхот

За жалост, „снеговалежът” в косите е често срещано явление, което далеч не се ограничава само в рамките на зимния сезон. Навярно, след като узнаете какво всъщност представлява пърхотът - стотици хиляди мъртви кожни клетки, още по-силно ще ви се прииска да се отървете от него.
Клетъчното обновление е напълно естествен процес, но когато стане твърде очевидно, както в случая, то индикира наличието на проблем. Решението е употребата на специализирана измиваща грижа, която да отстрани, както неестетичната част от проблема, така и неговият корен. Който в повечето случаи е чувствителният или сух скалп.

Шампоан за увредена коса

Със сигурност не бихме искали да ползваме точно този продукт, защото ще трябва да си признаем, че сме били твърде нехайни към косата си. Системното подлагане на топлинно стилизиране, изтощителните диети, агресивната козметика, са само част от греховете, които имаме към своята коса. Колкото по-скоро започнем да я измиваме със силно подхранващ и реструктуриращ шампоан и преустановим лошите практики, толкова по-бързо ще намалим последиците от тях - накъсването, цепещите се краища, липсата на жизненост и блясък.

Шампоан против косопад

Започне ли косата ни да ни напуска стремглаво, това е сигурен знак, че не сме и́ добри стопани. Необходимо е незабавно да преразгледаме отношението си към нея, преди ефектът му да е станал необратим.

В случай че необичайният косопад, не е симптом на друго заболяване на организма ни, то употребата на подсилващ шампоан, въздействащ директно на космените фоликули, би могла да активизира растежа на нова коса и да възстанови нормалното съотношение между израстващите и падащите косми.

Шампоан за боядисана коса

Иска ви се да запазите прекрасния нов цвят на косата си възможно най-дълго, нали? Ето защо е необходимо да замените обичайния си шампоан, с продуктадаптиран към настъпилата промяна. Комбинацията от меки измиващи агенти и подхранващи съставки, ще поддържа наситеността и трайността на цвета, като същевременно възстановява косъма след нарушилата естествената му среда, разкрасителна процедура.

Шампоан за деца

Чудесно е, че имате младежки дух, но не е нужно да използвате козметика, предназначена за деца. Обикновено тя не е в състояние да отмие ефективно наслояванията от стилизиращи продукти, а и е безсилна да възстанови косата от по-сериозни увреждания. Може би причината да се насочите към детските шампоани е чувствителната ви кожа. Но явно не знаете, че съществуват и достатъчно деликатни формули за възрастни.

Шампоанът за чувствителен скалп

Този продукт би следвало да включва меки почистващи съставки. Редовната му употреба допринася за намаляване на дискомфорта, съпътстващ свръх деликатната кожа - зачервяване, парене, сърбеж, и предпазва от появата на усложнения, като например пърхот. Чувствителен ли е вашият скалп? Не? Тогава, въздъхнете от облекчение и продължете нататък.

Шампоан за честа употреба

Честото миене на косата не е твърде препоръчително. Но нима можем да го избегнем, ако работим в замърсена среда или пък физическата ни активност ни кара да се потим по-обилно? Шампоаните, предназначени за ежедневна употреба се отличават с изключително нежни съставки, които възвръщат чистотата и свежестта на косата, без да ограбват естествените и́ мазнини.

Добре е да не забравяме, че е много важно и всъщност основно правило да съобразим шампоана с  типа на косата.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.