Страна на красотата

Как да изберем шампоан според типа на косата?

Често, изправени пред многообразието от примамливи опаковки, ухания и реклами на шампоани за коса, се чувстваме затруднени да изберем най-подходящия продукт. А всъщност изборът би бил много лесен, ако просто се фокусираме върху типа на косата ни – нормална, мазна, суха или смесена.

Как да изберем шампоан споре типа на косата?
Шампоан за суха коса

Основната функция на мастните жлези в космените фоликули е да смазват косата и да я защитават от влагата. Ред причини, свързани с нашите навици, здравословно състояние и климатичните условия, в които живеем, могат да намалят производството на себум или да лишат косата ни от него. В резултат косата става суха и твърда, изгубва блясъка си и става податлива на накъсване, заплитане и цъфтеж.

Подходящият шампоан за суха коса съдържа хидратиращи съставки, обикновено натурални масла, които имитират естествената мазнина на косъма, помагайки му да възвърне своя баланс.

Шампоан за мазна коса

Както навярно се досещате, тук става въпрос за свръх секреция на мастните жлези. Косата изглежда нечиста и губи обема си, натежала от излишния себум. Факторите, които стимулират мастните жлези са отново многобройни, а един от тях, колкото и чудно да звучи, сме самите ние, опитвайки се да отстраним ненужната мазнина, чрез още по-често миене.

Избирайки шампоан, пригоден за склонна към омазняване коса, можем спокойно да сведем измиванията до 1-2 на седмица. Чрез подходящите почистващи съставки в композицията на продукта, косъмът ще разполага с точно толкова себум, колкото му е необходимо - нито повече, нито по-малко.

Шампоан за смесен тип коса

Възможно е косата да се колебае и между две крайности, отличавайки се значително по степен на омазняване, в корените и краищата си. И за този каприз на косите ни, козметичната индустрия е предвидила практично решение - шампоаните, на чиито етикети четем „за комбинирана коса” .

Шампоан за нормална коса

В случай, че косата ви изисква точно този шампоан, то значи сте голям късметлия. Радвайте се на перфектния баланс, който е успяла да постигне и го поддържайте с подходящата измиваща формула.

Освен с типа на косата, изборът ни на подходяща козметика за коса, трабва да бъде съобразен и със специфичните проблеми на косата и скалпа.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.