Страна на красотата

Как да избираме цвят на косата?

Цветът на косата отдавна вече не е природна даденост, която не подлежи на промяна, а въпрос на лични предпочитания. Строги правила при избора му не съществуват, но има някои особености, с които е добре да го съобразим, за да получим най-добър резултат от боядисването.

При това многообразие от багрила за коса, предлагащи всевъзможни нюанси, съществуват десетки цветове и цветови комбинации, които биха били подходящи за нас. Можем да експериментираме и открием най-подходящите сред тях по метода на пробата и грешката или да улесним избора си, съобразявайки цвета на косата с останалите особености на своята външност.

Как да избираме цвят на косата?

Форма на лицето

Пухкавото лице придобива по-издължен силует, ако косата бъде боядисана в тъмен нюанс. Същият ефект се постига и с помощта на прическа в стил „омбре”, при която корените на косата са с естествения си цвят или са боядисани с до 2 тона по-тъмен; в средата на кичурите е нанесен 2 тона по-светъл цвят отколкото в основата, а краищата на косата са изрусени.

Светлите тонове, пък, създават илюзия за повече обем, така че, избирайки боя в русата гама, ще помогнете на слабичкото си лице да изглежда по-широко. Бихте могли да изсветлите цялата си коса или само няколко кичура, с които да „рамкирате” лицето си, придавайки му по-овална форма.

Цвят на кожата

Стремете се към лек, а не твърде изявен, контраст между цвета на кожата и косата си. 

Ако вените на лицето ви изглеждат зеленикави, то външната ви обвивка притежава топъл подтон. На кожата със светъл цвят и топъл подтон, подхожда коса в златисти и медни нюанси, както и в меки вариации на кафявото.

Бледата кожа със студен подтон (при него кръвоносните съдове изглеждат синкави) „предпочита” боите за коса в цвят бордо, както и пепелявите, сребристите и платинените нюанси.

Добър избор за по-тъмната кожа със златисто-кафеникав отенък, са цветове като мока и шоколад. А за още по-смуглата- наситено кестенявите нюанси, черното и някои разновидности на червеното като например бургунди и махагон.

Възраст

С течение на времето, кожата започва да губи еластичността си. Бръчици, набраздяват лицето, а освен тях се появяват и другите издайници на възрастта - белите косми в косите. Всяка качествена перманентна боя би прикрила годините на косата, но само изборът на подходящ цвят може да отклони погледа от задълбочаващите се признаци на стареене по лицето. Червената коса балансира бледата кожа, карайки я да изглежда по-жизнена; медните, както и топлите руси и кафеникави нюанси омекотяват бръчиците, а боядисването в няколко различни цвята повдига, макар и само илюзорно, отпуснатото лице.

Акнето е един от малкото недостатъци на иначе съвършената, младежка кожа. Този дерматологичен проблем придава нежелана червенина на лицето, поради което е за предпочитане да се избягват боите за коса в розово-червената гама, както и тези с твърде светъл цвят. В случая студените тонове са подходящ вариант.

Цвят на веждите

Не е задължително косата и веждите да са в един и същ цвят. Дори природата не следва подобно правило. Но е добре да съблюдавате една и съща тоналност, в противен случай рискувате да се сдобиете с твърде неестествен, комичен или пък строг вид. Помислете за боядисването и на веждите си, ако се готвите за по-дръзка цветова промяна на прическата си.

Плътност на косъма

Трайните багрила за коса (независимо от техния цвят) имат свойството да проникват отвъд кутикулата на косъма, правейки го по-порест, а от там и видимо по-плътен. Боядисването в няколко различни нюанса, обаче, е способно да придаде 3D ефект и двойно повече гъстота на тънката коса без обем.

Добре е да отдадете значение на природните си дадености, когато избирате най-подходящ цвят за своите коси. Така ще прикриете дребните несъвършенства и ще акцентирате върху силните си страни. Но най-важното, към което трябва да се стремите, е постигането на хармонична визия, която олицетворява истинската ви същност и стил.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.