Страна на красотата

Как да избираме правилно детската козметика?

Детската кожа е кадифено мека, гладка, без пъпки и несъвършенства. Просто перфектната кожа, която всички ние, възрастните, тайничко бленуваме да имаме. И която осъзнаваме, че трябва да пазим като безценно съкровище – не само от температурните условия, климата през сезоните и здравословните неразположения, но и при избора на козметични продукти за ежедневния детски тоалет. Ето няколко основни правила, които да следвате за маскимален комфорт и ефективност.

Как да избираме детска козметика

  • Най-добре е всички продукти в козметичния несесер на детето да са от един производител и от една продуктова линия. Така формулите ще се допълват взаимно и ще подсилват ефективността си. Минимизира се риска и от неочаквани кожни реакции към продуктите.
  • Особено важно е да подбирате детската козметика според възрастта на мъника. Защото колкото по-малък е той, толкова по-чувствителна е кожата му към съставките.
  • Според нормативите на европейското консулство, формулите за деца под 3 години трябва да са без токсични съставки и потенциални алергени (сулфати, парабени...), а консервантите да са с възможно най-ниска концентрация. Не е добре да има талк или царевичното нишесте, тъй като предизвикват белодробни проблеми или подсичане.
  • Силно препоръчително е децата до 2-годишна възраст да използват измивни и козметични формули, създадени специално за бебета. Те трябва да са хипоалергенни, меко почистващи, без аромати, оцветители и SLS, и съобразени с всички особености на кожата като слабо омазняване, бебешки корички, нарушен pH баланс, дерматит и т.н.
  • В първите месеци е добре да къпете бебето само с вода, след което и с измивен гел или крем-сапун. За да дарява деликатна и сигурна грижа формулата трябва да е с природни екстракти с успокояващо действие (лайка, смрадлика, пантенол, алое вера, невен) и максимално съобразени с чувствителността на детската кожа съставки.
  • След 5-месечна възраст можете да включите хидратиращо мляко за тяло. Овлажняващите екстракти във формулата ще поддържат pH баланса в норма и мекотата на кожата. На по-късен етап диапазонът от продукти може да се разшири, но формулите пак не бива да съдържат добавени аромати, оцветители и етерични масла (цитруси, лавандула, евкалипт, мента) тъй като може да предизвикат дразнения или алергия.
  • Кремовете против подсичане, при възпаления и друга специфична насоченост, трябва да са без аромат и парабени, и да са обогатени с лечебни съставки като цинков оксид, пантенол, витамини, билкови екстракти, така че да спомагат за по-бърз и ефективен заздравителен процес.
  • Формулата на шампоаните за деца също трябва да са без SLS, сапуни, парабени и добавени оцветители, и да не предизвикват сълзи. Хубаво е да са с природни съставки (алое, лайка, пантенол), които омекотяват скалпа и почистват бактериите и инфекциите.
  • На последно, но не по важност, място не бива да забравяте да следите срока на годност на козметичните продукти. Не само на опаковката, но и след отварянето й. За второто можете да се ориентирате по символа на кутийка с отворено капаче и цифричка в нея, показваща какъв е срокът след отваряне.
Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.