Страна на красотата

Как да избираме стилизант за коса?

Как да избираме стилизант за коса?Преди да пристъпим към избора на стилизиращ продукт е добре да определим типа на косата си, според няколко важни показателя - степен на порьозност, плътност и т.н. Само така ще постигнем превъзходни резултати, без да пренебрегваме нуждите и да надценяваме възможностите на нашите коси.

Космите с ниска порьозност (със затворени кутикули, затрудняващи проникването на влага) отблъскват козметичните продукти. Те изискват стилизанти богати на овлажнители и омекотители. Твърде порестият косъм, от своя страна, лесно поема, но и губи влага. Ето защо са му необходими продукти, които да я запечатат в кутикулите преди да се е изпарила. В този случай стилизантите със съставки като Д-пантенол са чудесен избор. Един от най-лесните начини за установяване степента на порьозност е да пуснем няколко свои косъма в съд с вода. Бързото им потъване е индикация за висока способност за абсорбиране.

Плътността на косъма, обикновено е достатъчно очевидна и не изисква диагностични тестове. За тънка и фина коса е препоръчително използването на стайлинг продукти с по-лека формула, като например лак или пяна, а при по-гъсти коси е възможна употребата на вакса, помада или гел. Стилизантите с плътна текстура натоварват финия косъм, докато тези с по-меко действие не са способни да обуздаят непокорната гъста коса.

В зависимост от търсения ефект в прическата можем да стесним допълнително кръга на “позволената“ козметика и да улесним избора си.

  • Пяната ще ни е полезна, ако желаем да оформим косата си (включително с топлинни уреди) или да ѝ придадем обем. Да подчертаем къдриците си, да ги изправим до съвършенство или да си направим такива. Пяната е едно от най-добрите решения за постигане на максимално естествена визия и се съчетава отлично с лака за коса, чиято основна функция е фиксирането на вече оформената прическа.
  • Гелът, помадата и ваксата са подходящи за най-разнообразни стилове, но особено добре заглаждат косата. Те (в това число и гелът с мокър ефект) са идеални за "бляскави" събития, тъй като подсилват светлоотразителността на косъма, придавайки му великолепен гланц.
  • За дамите, които предпочитат перфектно гладката и права коса са създадени специфични препарати (серуми, кремове и др.), улесняващи изправянето. Дори да не разполагаме с тях, можем да получим отличен резултат и с пяна, стига да я нанесем върху влажна коса и да оформим кичурите с кръгла четка и/или сешоар.
  • Когато желаем да накараме косъма с малък диаметър да изглежда по-плътен, е необходимо да потърсим продукт, обещаващ допълнителен обем - спрей, пудра, крем и т.н. Разбира се, с помощта на някои дребни трикове е възможно да се сдобием с обемна прическа, ползвайки обичайните си стилизанти.

Степента на фиксация, указана на опаковките, също може да ни послужи за ориентир при избора на стилизираща козметика. Силната фиксация е подходяща за "силна" коса, докато по-умерената е напълно достатъчна за да сложи в ред деликатната коса. В случай че ситуацията изисква от нас да имаме безупречна прическа за по-дълго време и състоянието на косъма позволява, можем да прибегнем до препарати с ултра силна фиксация. Подобни мощни формули са наложителни и когато променяме драстично структурата на косъма - от къдрава към права и обратно.

Добре е да се насочим към стилизанти с допълнителни подхранващи свойства, особено в случаите, когато косите ни са увредени. Продуктите, обогатени с ценни съставки, между които провитамин В5, се грижат косата не само да изглежда добре, но и да бъде силна и здрава от корена до върха.

 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.