Страна на красотата

Как да използваме конец за зъби

Как да използваме конец за зъбиИзползването на конец за зъби поне веднъж дневно е най-добрият начин за почистване на междузъбните пространства от хранителни остатъци и плака. Никоя четка не може да почисти там, където успява конецът. За да поддържаме перфектното дентално здраве, което чистенето с конец осигурява, трябва да го правим правилно и ежедневно. Вероятно вече се чудите какви ли толкова особености има този способ? Ами сега ще разберете. 

Стоматолозите препоръчват да използваме конец за зъби преди измиване с четка и паста и преди употребата на вода за уста. По този начин изтласканите остатъци от храна извън междузъбното пространство ще бъдат изчеткани с четка, емайлът полиран от пастата, а водата ще изплакне останалите труднодостъпни места.

Нуждаем се от конец с дължина около 35 – 50 см. Най-добре е да използваме плосък найлонов конец за зъби с навосъчено покритие Astera Active, което се плъзга меко гладко по зъбите и оставя свеж дъх, благодарение на ментовия си аромат.

За по-широки междузъбни пространства подходящ е конец за зъби Astera Expand, който се разширява от слюнката и запълвa триъгълното пространство между зъбите, почиствайки повече отпадъци с едно движение.

Техника на използване:
  • Препоръчително е да увием двата края стегнато около средните пръсти на ръцете като навием повече на едната докато останат около 10 см помежду им.
  • С палци и показалци хващаме конеца така, че да останат около 4 – 5 см, с които ще почистваме първоначално. Тази позиция на ръцете ще ни осигури максимална стабилност и почистване на труднодостъпните места.
  • Най-удобно е да започнем с предните зъби. При по-плътно разположение може да се наложат лек натиск и движения напред–назад докато вмъкнем конеца. Но внимаваме да не прекалим, за да не нараним венеца при внезапно поддаване.
  • Веднъж попаднал около зъба, започваме леко и внимателно да движим конеца по повърхността му нагоре и надолу, включително 2 – 3 мм под венечната линия. Следвайки „профила“ на зъба, конецът обира всичко.
  • При смяна на мястото, което почистваме задължително развиваме ново чисто парче от конеца, за да се избегне прехвърляне на бактерии от едно междузъбно пространство в друго. Ако първоначално откъснатият конец не стигне за всички зъби, отскъваме ново парче от диспенсера.
Съвети:

Препоръчително е да обърнем особено внимание на задната страна на последния зъб в устата ни, както и всяка страна, граничеща с липсващ зъб. Там се събират най-много плака и храна.

Тъй като основна цел на почистването с конец за зъби е премахване на плаката от емайла, натисъкът трябва да е върху зъбните стени, а не върху венеца. Ще разберем, че грешим в техниката, ако във венечната тъкан между два зъба се образува цепнатина.

Ако въпреки внимателното ни действие, венците прокървят, това е знак, че трябва по-често да използваме конец за зъби, защото явно са станали жертва на плаката и храната.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.