Страна на красотата

Как да изправяме косата?

Всеки иска да има това, което няма. Затова и дамите с права коса мечтаят за къдрици, а тези с къдрици по рождение или ограничено време за стилизиране на прическата, предпочитат да изправят косата си. Или пък просто защото правата коса изглежда стилно, секси и бляскаво. Същевременно обаче, тези чести процедури с топлинни уреди стресират косъма и го увреждат. Така възниква въпросът: как да изправяме безопасно косата?

Как да изправяме косата?

Изправянето на косата може да се случи по традиционния начин, с топлинен уред като преса или сешоар, или по старомодния, но по-бавен – от самосебе си, на въздух. Кой ще изберем зависи от особеностите на косата ни, от ефекта, който искаме да постигнем и разбира се, от времето, с което разполагаме.

Преди да започнем изправянето на косата, трябва да я намокрим. За повече жизненост и гъвкавост е препоръчитено да я измием с шампоан и балсам, подбрани според особеностите й и тези на скалпа. Така ще увеличим количеството влага в косъма, което ще го предпази, а също ще предотвратим заплитането.

Подсушаваме внимателно с кърпа, но без да се престараваме, защото остатъчната влага ще запази естествените мазнини на косъма. Можем да впръскаме обичайния стилизант за подхранване и по-лесно разресване (но не пяна или лак), който ще предотврати естественото накъдряне под въздействие на влагата и хладния въздух.От тук насетне имаме право на избор за метода на изправяне.


Естествено изправяне на косата

Можем да я оставим свободно спускаща се по раменете и да си намерим топло и сухо местенце за следващия половин – един час, например на слънце на балкона или в стая с отполителен уред. Топлината и сухият въздух са чудесен помощник за изправянето на косата и обратно – влагата подпомага накъдрянето.

Ако е слънчево, но влажно, по-добре да изберем затвореното помещние и периодично да разресваме с плоска широка четка косата от корена до върха докато изсъхне напълно. Трябва всеки кичур да съхне в идеално право положение.


Изправяне на косата със сешоар

Втори вариант за изправяне на косата е със сешоар. Но е добре да предвидим време за процедурата (в зависимост от дължината на косата), защото е силно препоръчително използваме функцията за студено издухване.

Мокра и стилизирана, разпределяме косата на секции и започваме от тила към скалпа като си помагаме с плоска и широка четка, с която да изправяме кичурите като същевременно фиксираме със сешоара.

Ако времето ни притиска, можем да изправим косата и с горещ въздух, но не бива да забравяме да я защитим с подходящ продукт (термоспрей или лак). С кръгла четка навиваваме всеки кичур навътре (най-добре да започнем от тези на тила) и издърпваме право надолу като следваме със струята. Тук е особено важно при подготовката да сме използвали балсам, а сешоарът да е със стеснен накрайник.


Изправяне на косата с преса 

Последният, но и най-вреден вариант за изправяне на косата е с преса. Ако сме избрали него, е добре уредът да е с керамични накрайници и със степени на нагряване.

След като измием и подхраним косата я издухваме със сешоар, за да я изсушим в корените. За повече обем можем да наведем глава надолу като си помагаме с пръсти, за да проникне топлината. През това време е добре да сме включили пресата да се загрява.

Преди изправяне нанасяме термозащитен продукт на всеки кичур като избягваме корените. Разделяме косата на три секции – горен слой, слоят на нивото на ушите и на тила, от който да започнем. Добре е температурата на уреда да е съобразена със състоянието на косата – колкото по-тънка и увредена е, толкова по-слаба трябва да е.

Фризьорите препоръчват плавни движения като движим пресата право надолу по кичури с дебелина не повече от 3 – 4 см, започвайки на около 2 пръста от корените. Където не получаваме желания ефект можем да повторим, но внимаваме да не задържаме уреда прекалено дълго на едно място, за да не изгорим косата.

Повтаряме процедурата и върху трите пласта коса и проверяваме резултата. Ако сме доволни, нанасяме по желание стилизиращ продукт за финален блясък и фиксация.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.