Страна на красотата

Как да изсветля косата си?

Как да изсветля косата си?Знаете ли, че само около 2% от хората по света притежават естествено руси коси? Това обяснява защо голяма част от жените, попадащи сред останалите 98 %, жадуват да се сдобият с изключителния цвят. Все пак, както е казал прочутият философ Сенека: "Редкостта на нещата увеличава тяхната стойност".

Може природата да е направила русият цвят достояние само на малцина, но е подарила достатъчно изобретателност на всеки от нас, за да можем сами да постигнем това, което искаме.

Ако сте сред брюнетките, които мечтаят за по-светли коси, но не целите грандиозна промяна, можете да изпробвате някоя домашна рецепта за изрусяване. Помнете, че не всяко природно средство е безопасно. Затова, ви съветваме да експериментирате с продукти, които не бихте се притеснявали да опитате на вкус. Така, дори да не постигнете желаният ефект, със сигурност няма да увредите косата си.

Ето и нашето сладко предложение - смесете няколко лъжички чист мед с 6 пъти по-голямо количество вода и намажете косата си със сместа. Покрийте главата си с найлонова шапка и за да осигурите повече топлина, я обвийте с кърпа. Изплакнете след около час. При създаването на подходящи условия, от меда се отделя водороден пероксид (често срещана съставка в боите за коса и избелващите пасти за зъби), който способства за изсветляването на косата.

Натуралните средства са подходящи, когато целите по-недоловима промяна на външния си вид. За всяка по-дръзка трансформация, обаче ще ви е нужна помощта на специализиран козметичен продукт. Тук е моментът да ви подскажем разликата между изсветлителя и боята за коса.

Цветът на човешката коса се дължи на концентрацията и съотношението на два пигмента - еумеланин и феомеланин. Колкото по-малки количества от тях съдържа косъмът, толкова по-светъл е той. Ето защо, ако желаете да изрусите косата си ще трябва да я лишите от тези пигменти.

За целта ще ви помогне именно изсветлителителят. Той обезцветява косъма и го подготвя за усвояването на новите пигменти, които боята за коса ще му даде. Употребата му е наложителна, ако сте си избрали цвят, който е по-светъл от вашия с повече от 3 нюанса. Съществуват изрусители с различна степен на изсветляване, достигаща до цели 8 тона. С помощта на долу-поместената скала, лесно можете да предвидите резултата от изсветляването. Ако косата ви е черна и се спрете на продукт, чието действие се свежда до 3 нюанса, то не бихте могли да очаквате русо, а едва средно кафяво.


10 - черен
9 - черно- кафяв
8 - тъмно кафяв
7 - средно кафяв
6 - светло кафяв
5 - тъмно рус
4 - средно рус
3 - светло рус
2 - много светло рус
1 - ултра рус


След като обезцветите косата си до необходимата степен, изчакайте минимум 48 часа, за да дадете кратка почивка на косъма. Едва след това можете да преминете към добавянето на красив рус оттенък с избраната от вас боя за коса. При обезцветяване на тъмна коса често се получават в една или друга степен рижи оттенъци, които при последващото боядисване могат да се неутрализират успешно с използването на  сребристо-руса боя.

Знайте, че е препоръчително да си направите тест за чувствителност, както към изсветлителя, така и към боята. Това ще забави процедурата с няколко дни, но ще Ви предпази от евентуални алергични реакции.

Добре е също така и да не миете косата си непосредствено преди изсветляването. Така тя ще бъде по-малко уязвима на увреждане.

За да сте напълно сигурни, че ще постигнете цвета, който желаете, можете да нанесете продукта само върху един кичур и едва след като резултатът удовлетвори очакванията Ви, да продължите с изрусяването на цялата коса. Следвайте инструкциите за употреба и не надвишавайте времето, указано в тях. Имайте предвид, че в основата на косъма, изсветляването се случва по-бързо, заради идващата от скалпа топлина. Така че по-добре обработете тази зона последна.

Искрено се надяваме, че ще харесате новата си визия. Докато ѝ се наслаждавате, обаче, не забравяйте, че изрусената коса е преструктурирана и се нуждае от допълнителни грижи повече от всякога чрез подхранващи маски, балсами и др.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.