Страна на красотата

Как да нанасяме правилно балсама и маската за коса?

Как да нанасяме правилно балсама и маската за коса?Балсамът и маската са препоръчителна допълваща грижа за красива, здрава и блестяща коса. За съжаление обаче, много дами са склонни да пропускат употребата им или пък не знаят как правилно да ги нанасят. А повярвайте, второто наистина има значение! Така че, да се вслушаме в съветите и сами да се убедим в разликата след това.

Балсамът е необходима втора стъпка в измивния ритуал на косата, тъй като омекотява, подхранва и защитава косъма, подпомага заключването на влагата в него, а в резултат - улеснява и разресването. От друга страна, маската на коса е достатъчно да присъства 1 – 2 пъти седмично, но пък тя осигурява солидна доза възстановящи и подхранващи компоненти за незабавно съживяване на косъма.

Много е важно да подберем балсам и маска за коса според нуждите й – къдрава, склонна към заплитане, изтощена, боядисана, суха, мазна, увредена или с чувствителен скалп. За всеки проблем си има решение под формата на специализирани формули с активни съставки, които обгрижват косъма от корена до върха и в дълбочина.

Балсам за коса

За да проникнат по-добре съставките на балсама, е хубаво при измиване с шампоан добре да разтъркваме и масажираме косата и скалпа.

Препоръчително е да изплакваме с хладка вода - тя затваря фоликулите и предотвратява накъсване. Когато косата започне „да скърца“ под пръстите ни сме готови за втора стъпка – нанасяне на балсам.

Необходимо е много внимателно да изстискаме водата – в противен случай балсамът няма да се задържи върху косъма.

Изсипваме в шепа (в зависимост от дължината, за дълга коса може да я напълним) и нанасяме, като се стремим да попада върху всеки кичур и предимно в долната половина на косата (която е и най-изтощена). В противен случай, може да запушим фоликулите по скалпа, което да забави растежа или да засили омазняването.

Хубаво е да оставим балсама максимално дълго време върху косата, за да подейства ефективно. Можем да използваме времето за други процедури. Изплакваме косата отново с хладка вода докато стане гладка и премахнем „хлъзгавия“ ефект.

Маска за коса

Тя се нанася върху измита, но подсушена с кърпа коса, така че да се задържи върху косъма и същевременно да попие в него чрез влагата.

Ако имаме тънка или мазна коса, е препоръчително да нанасяме по дължина, но без да попада върху корените. За по-плътна, суха и увредена коса можем да нанасяме по цялата глава. Формулата ще се разпредели по-равномерно, ако първо масажираме от корена до върха, а след това разресваме кичурите внимателно с пръсти.

За максимална ефективност на маската за коса специалистите препоръчват да завием косата в затоплена кърпа за около 10 минути. По този начин съставките ще влязат в пряк контакт с косъма, което ще улесни абсорбирането им. Ако пък искаме да сме максимално коректни в изпълнението, ще е добре да включим и сешоара за няколко минути през кърпата.

Ако косата ни е в много лошо състояние е добре да оставим маската да действа още 10 минути след сваляне на кърпата. А преди финалното изплакване, да масажираме скалпа с хладка вода, така че да активираме отново формулата.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.