Страна на красотата

Как да облекча слънчевите изгаряния?

Как да облекча слънчевите изгаряния?Слънчевите изгаряния са най-често срещаният проблем през лятото, особено при хората с чувствителна и много светла кожа. Дори 15 минути под жарките лъчи са достатъчни да се сдобиете с такива и да се сблъскате със сериозен дискомфорт.

Ако въпреки нанесената слънцезащита, кожата ви е получила слънчеви изгаряния, трябва незабавно да я охладите и да я хидратирате постепенно, за да избегнете влошаване на състоянието.

1. Вземете 10-минутен душ с хладка, почти студена вода като избягвате да насочвате струята директно към кожата. Ниската температура ще облекчи болката, а водата ще предотврати раздразненията.

2. Ако по кожата са се образували мехурчета, по-добре вземете вана или наложете студени компреси за около 20 – 30 минути. Повтаряйте процедурата няколко пъти през деня. В никакъв случай обаче не налагайте лед, тъй като рязкото охлаждане може сериозно да увреди епидермиса и да ускори разпукването на мехуриите, вследствие на което да се образуват рани, възпаления и дори инфекции.

3. Избягвайте сапун, масла за вана и други почистващи средства с изсушаваща или агресивна формула, тъй като могат да раздразнят кожата и да влошат състоянието на слънчевите изгаряния.

4. Ако искате да използвате измивен продукт, заложете на душ-гел с алое вера, тъй като то е изключително полезна съставка в тези случаи – действа противовъзпалително, успокоява, хидратира и подпомага регенерацията на кожата.

5. Слънчевите изгаряния предизвикват силна дехидратация на кожата, затова е много важно да възстановите водния баланс – външно и вътрешно. Пийте много вода (поне 10 чаши за деня) и нанасяйте често хидратиращ продукт – крем или лосион. Най-добре е формулата да съдържа алое вера, краставица, лайка или невен, както и витамини С и Е.

6. При следващо излизане навън, предпазвайте кожата в областта на слънчевите изгаряния. Ако е по тялото, облечете дреха от прохладна и мека материя, която не предизвиква дразнения. Ако е по-лицето, сложете широкопола шапка. Преди това нанесете тънък слой крем с алое вера и слънцезащитен продукт с висок SPF. И прекарвайте максимално дълго време на сянка!

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.