Страна на красотата

Как да останем във форма по време на бременността

Бременността е най-яркото доказателство за женската същност на всяка една от нас. За онази животворяща, любяща и всеотдайна природа. Но „жена” означава още „красота” и „суета”, ето защо не бива, а и не може да използваме пренаталния период като време за почивка от ежедневната разкрасителна рутина. Тъкмо напротив – грижите за външния вид са единственият начин да останем в добра форма, докато тялото ни претърпява своята невероятна 9-месечна метаморфоза.

Как да останем във форма по време на бременността

Често, под натиска на хормоните, ще губим мотивация за каквото и да било, а тя е основното, от което се нуждаем. Така че първата стъпка в разкрасителния ни план трябва да бъде по отношение на нашата психическа и емоционална устойчивост. За да я постигнем е важно да си осигуряваме редовен и пълноценен сън, да се възползваме от лечебната сила на слънцето и чистия въздух, да се обграждаме с колкото се може повече позитивни хора и разбира се, да наблягаме на дейностите, които ни носят успокоение и радост.

Липсата на достатъчно енергия също попада сред обичайните за бременността явления – все пак нашият организъм жертвоготовно я пренасочва към малкото създание в утробата ни. Но лесната уморяемост не бива да ни отказва от всякакъв вид физическа дейност или поне не от ежедневните разходки и леката сутрешна гимнастика. Двигателната активност ще ни помогне да не наддаваме на тегло повече, от колкото е необходимо, както и да не задържаме излишни течности. Тя ще ни даде по-добър тонус по време на раждането, а също така по-голям шанс за бързо възстановяване на фигурата в последствие.

Неудържимият апетит е вероятно най-големият препъникамък, който ще се изпречи на пътя ни през бременността, осуетявайки плановете ни да поддържаме добрата си форма. Освен по-големи количества, може да ни се приискват и повече нездравословни ястия, необичайни комбинации от храни, а по-рядко – дори продукти, които не са ядливи. Със сигурност няма да е лесно, но трябва да се постараем да направим разлика между моментите, когато организмът ни има реална нужда от хранителни вещества и случаите, в които храната е заместител на нашите емоционални потребности. Добре е също така да увеличим приема на вода и растителни храни, които ще ни помогнат да се чувстваме сити за по-дълго време.

Нашата кожа е другият важен елемент, върху който е редно да насочим вниманието си. Погрешно е да смятаме, че тя няма нужда от грижи или пък са ѝ достатъчни онези, които сме полагали преди. Външната обвивка на тялото изпълнява ролята на своеобразно огледало и трябва да сме особено старателни, ако не желаем да видим отраженията на бурно протичащите през бременността ендогенни процеси. Необходимо е да поставим акцент върху подхранването, тъй като е силно вероятно кожата ни да изпита недостиг на ценни вещества в един или друг момент. Предвид нарастващия обем на тялото, се налага да допълним набора си от козметични продукти с няколко по-специфични такива: крем, с който да запазим бюста си стегнат; формула, предотвратяваща появата на стрии и продукт за намаляване на оточността в крайниците, а с това и вероятността за влошаване на целулита. И на последно място, но не и по важност, заради повишения риск от образуване на пигментни петна е наложителна употребата и на слънцезащитна козметика преди всяко излизане на открито.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.