Страна на красотата

Как да овладеем наелектризирането на косата?

Как да овладеем наелектризирането на косатаСитуация: появяваме се в целия си блясък на парти или на романтична среща, сваляме шапката и о, ужас! Косата ни се разхвърча във всички посоки, сякаш току-що сме бръкнали в контакта! Да, това е често срещано явление през зимата, когато климатичните условия предизвикват изтъняване и изсушаване на косъма и го правят податлив на статично електричество. Но в този случай можете да противодействате на физичните закони. Ето как да овладеете наелектризирането на косата.

Поддържайте косата хидратирана

Това важи с особена сила през зимата, когато често носим шапки. Самото триене на материята при сваляне, често предизвиква наелектризиране на косата. Шансът за това обаче ще е по-малък, ако преминете към употреба на шампоан и балсам със силно хидратираща формула, която ще противодейства на климатичните вреди.

Старайте се да оставяте косата да изсъхва от самосебе си

Въздухът ще осигури „заключване“ на допълнително количество овлажняващи агенти в косъма, което пък ще направи косата по-устойчива на наелектиризране. И обратно, всяко сушене със сешоар ще я направи по-уязвима заради допълнително изсушаване.

Четката или гребенът, с които се решите, също е от значение

Някои материали (пластмаса, силикон), са силен проводник на статично електричество. Затова е препоръчително да използвате гребен с гумени или метални зъбци (но вторите са по-вредни за косъма и скалпа) и четка с естествени влакна. Те не само няма да наелектризират косата, но и ще подсилят блясъка й, разнасяйки естествените мазнини.

Сприятелете се с лака за коса

Един от триковете на професионалните стилисти е преди разресване да впръскат лак за коса от голямо разстояние, така че да не отежняват косъма, но да противодействат на статичното електричество. Другият вариант е да пръснете малко лак върху четката и да разрешите, започвайки от корените.

Включете и пяна за коса в грижите

Статичното електричество обикновено се получава при суха и лека коса. За да го избегнете включвайте малко количество пяна за коса в стилизирането на прическата. Така ще придадете тежест на косъма, а формулата ще го предпазва от реакцията вследствие на контакта със студения въздух.

Обирайте статичното електричество с подръчни средства

Най-лесният начин е да прокарате леко мокри ръце по цялата дължина на косата си. Това ще върне всяко косъмче на мястото му. Друг вариант е да оберете заряда с метална закачалка, която да прокарате от край до край на суха коса. Забавен, но ефективен трик!

 

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.