Страна на красотата

Как да овладеем наелектризирането на косата?

Как да овладеем наелектризирането на косатаСитуация: появяваме се в целия си блясък на парти или на романтична среща, сваляме шапката и о, ужас! Косата ни се разхвърча във всички посоки, сякаш току-що сме бръкнали в контакта! Да, това е често срещано явление през зимата, когато климатичните условия предизвикват изтъняване и изсушаване на косъма и го правят податлив на статично електричество. Но в този случай можете да противодействате на физичните закони. Ето как да овладеете наелектризирането на косата.

Поддържайте косата хидратирана

Това важи с особена сила през зимата, когато често носим шапки. Самото триене на материята при сваляне, често предизвиква наелектризиране на косата. Шансът за това обаче ще е по-малък, ако преминете към употреба на шампоан и балсам със силно хидратираща формула, която ще противодейства на климатичните вреди.

Старайте се да оставяте косата да изсъхва от самосебе си

Въздухът ще осигури „заключване“ на допълнително количество овлажняващи агенти в косъма, което пък ще направи косата по-устойчива на наелектиризране. И обратно, всяко сушене със сешоар ще я направи по-уязвима заради допълнително изсушаване.

Четката или гребенът, с които се решите, също е от значение

Някои материали (пластмаса, силикон), са силен проводник на статично електричество. Затова е препоръчително да използвате гребен с гумени или метални зъбци (но вторите са по-вредни за косъма и скалпа) и четка с естествени влакна. Те не само няма да наелектризират косата, но и ще подсилят блясъка й, разнасяйки естествените мазнини.

Сприятелете се с лака за коса

Един от триковете на професионалните стилисти е преди разресване да впръскат лак за коса от голямо разстояние, така че да не отежняват косъма, но да противодействат на статичното електричество. Другият вариант е да пръснете малко лак върху четката и да разрешите, започвайки от корените.

Включете и пяна за коса в грижите

Статичното електричество обикновено се получава при суха и лека коса. За да го избегнете включвайте малко количество пяна за коса в стилизирането на прическата. Така ще придадете тежест на косъма, а формулата ще го предпазва от реакцията вследствие на контакта със студения въздух.

Обирайте статичното електричество с подръчни средства

Най-лесният начин е да прокарате леко мокри ръце по цялата дължина на косата си. Това ще върне всяко косъмче на мястото му. Друг вариант е да оберете заряда с метална закачалка, която да прокарате от край до край на суха коса. Забавен, но ефективен трик!

 

 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.