Страна на красотата

Как да подготвим стъпалата за лятото?

Как да подготвим стъпалата за лятото?

Сгушени в топлите зимни чорапи и обувки стъпалата ни остават скрити дълго време не само от студа, но и от погледите. С успокоение, че никой няма да забележи, често изоставяме грижите за тази част от тялото си. С наближаването на лятото откриваме, че кратката ни забежка от разкрасителната рутина е оставила след себе си множество неестетични последици. Да видим кои са те и как можем да ги поправим.

Ноктите

Плътните чорапи и недишащи обувки създават подходяща среда за развитието на гъбички в областта на ходилата. Ще ги разпознаем по удебелените или пожълтели нокти, както и неприятната миризма.

Обтриването на засегнатите участъци със скилидка чесън е доказало ефективността си средство срещу гъбични инфекции. Но ако мириса на природния лек ви се струва не по-малко смущаващ от вече съществуващия, можете да изпробвате и друга терапия като напр. потапяне на стъпалата в леген с топла вода, малко сода бикарбонат и няколко капки етерично масло с антимикотични свойства (лимонена трава, гераниум, пачули, чаено дърво и др.). Имайте предвид, че гъбичките са доста упорити, но с подходящото лечение ще успеете да обуете сандали преди края на лятото.

По-бедното ни от към витамини зимно меню е предпоставка за намаляване здравината на ноктите ни, което ги прави по-чупливи и склонни към нацепване. Докато чакаме узряването на първите плодове, можем да попълваме хранителния дефицит в организма си с ядки и кълнове и да подсилваме ноктите си локално с козметични nродукти, съдържащи витамин Е и провитамин D. В допълнение, натуралните масла в лосионите за нокти ще омекотят загрубелите кожички и ще улеснят процедурата по тяхното отстраняване.

Кожата

Не само минусовите температури навън, но и липсата на плавен преход между тях и домашния микроклимат се отразяват неблагоприятно на стъпалата. Кожата става видимо по-груба, суха, а в областта на петите - и силно напукана. Като начало е добре да ексфолираме ходилата си, за да премахнем наслояванията от мъртви клетки. Начините за това са многобройни - с пемза или пила за пети, със собственоръчно приготвен скраб или пък козметичен продукт. След като сме улеснили достъпа на полезни вещества към дълбоките слоеве на кожата си, можем да нанесем крем за крака, който да я овлажни, омекоти и регенерира.

Мазолите са още един от кожните проблеми, на които не рядко се натъкваме, сваляйки грубите затворени обувки. Обикновено те изчезват сами щом елиминираме причинителя, но можем да проявим и инициатива, прилагайки някоя народна рецепта. Нашите баби биха посъветвали да киснем краката си в топла вода за няколко минути вечер, за да омекотим кожата, след което да привързваме с бинт, парченце лимон върху засегнатите участъци.

За късмет, нашата небрежност не оставя необратими следи върху здравето и красотата на стъпалата ни. Въпреки това е добре да не пестим грижите за тях през зимата, за да можем да посрещнем безгрижни и босоноги първите летни лъчи на слънцето.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.