Страна на красотата

Как да подготвим зърната за кърмене

Кърменето е един от най-вълнуващите моменти в живота на младата майка. Момент на повторно сливане с детето след неизбежния акт на физическото отделяне – раждането. Женското тяло започва да се самоподготвя за кърменето още в първия миг от бременността и в последствие са необходими съвсем малко усилия, които да поддържат хармоничният ритъм на процеса.

Как да подготвим зърната за кърмене

Почистване на гърдите

Добрата хигиена е от особена важност за предпазване на чувствителното стомахче на бебето. Поддържайте кожата си чиста, но не изпадайте в параноя по отношение на микроорганизмите, които я обитават. Измиването на гърдите с топла вода непосредствено преди кърмене е напълно достатъчно – твърдят съвременните специалисти, дистанцирайки се от морално остарялото схващане, че използването на сапун и спирт е задължително. Дори и с подобни мерки не може да се осигури напълно стерилна среда за детето (а и не е нужно). За сметка на това обаче, деликатната кожа на майката се изсушава от прекомерната употреба на дезинфекциращи средства.

Използването на сапун е нежелателно и от друга гледна точка. То замаскира естественият аромат на ареолите, който напомня на бебето за амниотичната течност и по този начин отнема дадената му от природата възможност да се чувства „у дома” в близост до майчината гръд.

Подготовка на „проблемните” зърна

Плоските или вдлъбнати зърна безпокоят около 20 % от жените по света. До неотдавна майките с този проблем са били съветвани да преминат директно към употребата на адаптирано мляко, но днес е повече от ясно, че естественото хранене на бебето е възможно дори и при подобни обстоятелства. Някои медици препоръчват подготовката за кърмене да започне още преди или по време на бременността, но скорошни проучвания показват, че предварителното третиране на зърната има по-скоро негативен ефект. То кара бъдещата майка да се съмнява в иначе необятния потенциал на своето тяло, а не е изключена и вероятността физическата стимулация на деликатния участък да провокира ненавременни контракции. Ето защо е най-добре всякакви по-специални мерки да бъдат предприемани едва след като (и по-точно – въобще ако) настъпят трудности при лактацията.

Грубото разтъркване на зърната с цел тяхното изтегляне напред не е желателно, тъй като може да ги разрани. По-удачно е да се приложат леки въртеливи движения или някоя от вариациите на техниката „breast-sandwich” (от англ.: breast – „гърди”, „гръден” и sandwich – „сандвич”), при която тъканта около ареолата се захваща по специфичен начин (в зависимост от позата за кърмене) и се разтегля с пръсти.

Грижи за разранените зърна

Разранените, болезнени при допир зърна могат да се окажат сериозна пречка за кърменето на бебето. Много жени изпитват физически дискомфорт в един или друг етап от лактативния период, но болката в никакъв случай не бива да се приема като нормално явление. Обикновено, виновникът за неудобството се крие не някъде другаде, а именно в неправилния захват, използван при хранене на кърмачето.

Други възможни причини са неподходящите грижи за кожата, наличието на бактериални инфекции и т.н. Точното диагностициране на проблема е първата стъпка към неговото разрешаване. След което е важно да се премине към употребата на облекчаващо разранените зърна домашно или козметично средство, при избора на което водещ фактор трябва да бъде не само ефикасността, но и абсолютната безопасност при поглъщане заедно с майчиното мляко.

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.