Страна на красотата

Как да предпазим ноктите при често лакиране?

Как да предпазим ноктите при често лакиране?Колкото и да не ви се иска да повярвате, че нещо така пъстро и красиво като лаковете за нокти, може да ви навреди, навярно сте изпитвали негативното им въздействие върху собствените си ръце. Чупливост, нацепване, пожълтяване на ноктите – това са само част от неблагоприятните аспекти на лакирането. Въпреки това не е нужно да се отказвате напълно от него, тъй като чрез спазването на няколко простички правила можете да предпазите ноктите си от увреждане.

Подбирайте първокачествени лакове

Високата цена на козметичните продукти не винаги е показател за също толкова високо качество, затова винаги проверявайте съставките, указани на опаковката, за да сте сигурни, че сред тях няма опасни вещества.

Позволете на ноктите си да си почиват от лака

Разбираме, че след продължителното носене на лак, ви е трудно да възприемете ноктите си „голи”, но все пак се опитайте да правите паузи между отделните разкрасителни процедури.

Използвайте професионална или домашна козметика за нокти

Превърнете времето, в което не носите лак, в своеобразна спа-почивка за своите нокти. Направете им нежен масаж с чисто растително олио или лосион за ръце и нокти, обогатен с натурални масла. Пригответе им ароматна „вана” от портокалов сок или пък ги подхранете с медена маска.

Избягвайте гел лаковете

Безспорно, трайността на гел-лаковете е огромно удобство за динамичната съвременна жена, но формулите на този тип продукти са в пъти по-увреждащи. Освен това, използваните при отстраняването им инструменти и разтвори, много често допълнително нараняват и изсушават ноктите. Затова, когато употребата на гел лак не е наложителна, по-добре заложете на традиционния.

Полагайте основа преди лака

Не пропускайте поставянето на база преди нанасянето на цветното покритие. Тя предпазва ноктите, както от изсушаване, поддържайки естественото им овлажняване, така и от пожълтяване, блокирайки проникването на оцветяващи пигменти в тях.

Не отстранявайте лаковото покритие с нокти

Механичното обелване на лака, превръща ноктите ви едновременно в агресор и жертва. То уврежда структурата им, правейки ги по-крехки и чупливи. Ето защо, винаги е за предпочитане да използвате специализирани почистващи продукти.

Избирайте лакочистители без ацетон

Подбирането на безопасни средства за отстраняването на лака е не по-малко важно от самия лак. Избягвайте разтвори за почистване, съдържащи ацетон, тъй като той е сочен за един от главните виновници за изсушаването на ноктите при често лакиране.

Хранете ноктите си

Не на последно място, за да се радвате на красиви и здрави нокти е от значение и да се храните пълноценно. Суровите плодове, зеленчуци, семена и ядки обогатяват организма, включително ноктите, с ценни витамини, минерали и протеини, правейки ги силни и устойчиви на негативното влияние на лакирането.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.