Страна на красотата

Как да прикрием белезите от акне?

Как да прикрием белезите от акнеБелезите от акне не само стоят като „кръпки“ на лицето, разбивайки всякакви представи за съвършена кожа, но и влияят на самочувствието, на навиците и дори на разкрасителните ни грижи. Решението обаче е в наши ръце. Докато се опитваме да прикрием моментно белезите от акне с грим, трябва да мислим и за възстановяването на кожата в дългосрочен план. Ето как.

Силно препоръчително е, да не нанасяме покривен грим, когато кожата все още е възпалена след заглъхване на поредния акнеичен обрив. Текстурата може да запуши порите и да активизира появата на нови пъпки.

По-добре би било да третираме локално кожата. За да облекчим възпалението и намалим зачервяването можем да наложим на местата за 1 – 2 минути кубче лед или замразени торбички зелен чай, увити в мека хавлиена кърпа. След това е хубаво да нанесем локален гел против акне, чиито активни съставки ще проникнат в дълбочина, ще елиминират бактериите и ще подпомогнат правилната клетъчна регенерация.

При вече оформени белези или пасивни огнища на акне можем да използваме триковете на декоративната козметика. Но това също трябва да се направи с внимание.

На първо място е важно кожата на лицето да бъде добре почистена, тъй като покривният грим може да запуши порите. Измиваме я с хладка вода и специализиран за акне измивен гел . Отново изплакваме с хладка вода и подсушаваме с мека кърпа.

За да подпомогнем свиването на порите и да премахнем хлора от водата, който може да раздразни кожата, е силно препоръчително да освежим лицето с лосион. Меките му активни съставки ще подхранят и регенерират клетките.

Особено важно е преди грима да нанесем матираща основа – като своеобразна защита за кожата. Най-добре да е крем за акне, чийто активни комлекси контролират мастната секреция, облекчават възпалителните процеси и стягат порите.

С четчица за грим нанасяме кремообразен коректор (леко по-светъл от естествения тен) локално върху желаните места и с леки потупващи движения заравняваме. След това нанасяме фон дьо тен с максимално близък цвят на кожата по цялото лице и разнасяме докато се уверим, че белезите и коректорът върху тях са заравнени и незабележими. За по-естествен блясък на кожата за финал можем да напудрим леко лицето с прозрачна пудра.

За да се предпазим от акнеични белези и да подпомогнем лечението им в дългосрочен план, от първостепенно значение са грижите за кожата, които полагаме във всеки друг момент от ежедневието.

Специалистите препоръчват почистващите, хидратиращите, поддържащите и заздравителни процедури да се извършват само със специализирани за акне формули, които съдържат необходимите за нуждите на проблемната кожа съставки. И да ги използваме дори след като възпаленията и пъпките отшумят.

Не бива да пренебрегваме старателното почистване на грима всяка вечер, но е добре да избягваме твърде честото миене с вода или ексфолиране, тъй като рискуваме да раздразним кожата и дори да влошим проблема.

Не на последно място, при следващия акнеичен обрив е хубаво да държим пръстите си далеч от възпалените места, тъй като в голям процент от случаите белезите от акне си ги причиняваме сами.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.