Страна на красотата

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Пърхотът е симптом на патологични промени в областта на скалпа, при които обновлението на кожните клетки протича с по-бърз темп от нормалното и вместо за около месец, се случва в рамките на 2 – 7 дни. В резултат от ускореното делене, отпадащите мъртви клетки могат да достигнат до 800 000 броя на квадратен сантиметър и залепвайки едни за други, стават видими с невъоръжено око.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Причините за тези изменения не са напълно ясни, но въз основа на съществуващите клинични наблюдения е установена взаимовръзката им с нарушеното функциониране на мастните жлези.

В зависимост от химично-физичния състав на отделяния от жлезите секрет, пърхотът се подразделя на сух и мазен.

Сух пърхот

Сухият пърхот възниква в следствие от понижената активност на себумните жлези. Секретираната от тях субстанция притежава по-голям вискозитет, което затруднява освобождаването ѝ на повърхността на кожата и в състава ѝ преобладава стеариновата мастна киселина.

Люспичките мъртъв епител са фини, с бял до сивкав цвят и лесно се отделят от скалпа. Те наподобяват пудра, посипана повсеместно в корените на косата и в по-редки случаи – само в определени области, като например челната или теменната.

Поради недостатъчното количество на естествената смазка, кожата на главата е суха и с изострена чувствителност, а косъмът – склонен към накъсване и цъфтеж. В повечето случаи клиничната картина на този вид пърхот е съпроводена с чувство за опъване на скалпа и сърбеж.

Сухият пърхот засяга най-вече хора на средна възраст (между 30 и 55 години).

Мазен пърхот

Мазният пърхот е продукт на хиперфункцията на мастните жлези. Той се проявява предимно през пубертета (обяснявано с хормоналния дисбаланс през този период), както и при представителите на мъжкия пол (поради по-големия брой себумни жлези при мъжете и по-високите нива на андрогени).

Мазният пърхот се отличава с едри, напоени със себум, жълтеникави люспи, които са прикрепени към скалпа. Често, след отпадането им върху кожата на главата остават розови петънца.

Заради свръхпродуктивността на жлезите, скалпът и косата притежават неестетичен мазен отблясък.

Тъй като излишната мазнина запушва фоликулите и дразни нервните окончания, тя провокира сърбеж и не рядко води до възпаления на кожата и косопад. За сърбежа допринася и олеиновата мастна киселина, образуваща се в резултат от разграждането на себума.

Разграничаването на двата типа пърхот улеснява значително тяхното отстраняване, тъй като при избора на подходящите терапевтични средства е важно да се отчетат и особеностите на скалпа. Следващата стъпка към успешното лечение е вземането на мерки за подобряване на общото здравословно състояние, тъй като нерешените проблеми с ендокринната, нервната или имунната система са считани за едни от главните причинители на дерматозата.

На какво да обърнем внимание при избора на шампоан против пърхот?
  • на наличието на деликатни, но достатъчно ефикасни при почистването на видимите люспи, съставки;
  • на присъствието на агенти, регулиращи себумната секреция;
  • на успокояващото раздразнения скалп, действие;
  • на формула, притежаваща антибактериален ефект (тъй като поради променения си състав, себумът не осигурява надеждна защита срещу микроорганизмите, сочени за причинител на пърхота);
  • на добавките, поддържащи цялостното здраве и свеж вид на скалпа и косата.

Пърхот и косопад

 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.

Как да се грижим правилно за интимната си хигиена

Как да се грижим правилно за интимната си хигиена

Грешките при почистването на деликатната интимна област стоят в основата на множество гинекологични оплаквания.