Страна на красотата

Как да разпознаем чувствителния скалп?

Снабдена с хиляди рецептори за възприемане на заобикалящата среда, кожата ни улавя, както нежният допир на любимия човек, така и действието на множество външни агресори. И докато ласкавото погалване на косите поражда откровена наслада, то в отговор на неприятните дразнения в областта на скалпа, можем да усетим парене, сърбеж, мравучкане и дори болка, придружени със зачервяване и лющене на епидермиса. Именно с една или няколко от тези чести прояви на дискомфорт дефинираме понятието „чувствителен скалп”.

Как да разпознаем чувствителния скалп?

Симптомите

Факторите, които провокират състоянието имат различен характер и нерядко остават невидими за нас. Поради трудно долавящата се причинно-следствена връзка, обикновено игнорираме стреса като инициатор на чувствителността. Ала той, независимо дали е физически или емоционален, оказва огромно влияние върху здравето на скалпа. Системното недоспиване, постоянното безпокойство и умора, както и небалансираното хранене, често тихомълком обострят сензитивността на кожата. В основата на проблема застават и хормоналните промени, съпътстващи живота на всяка жена, които въпреки регулярната си проява отново могат да не събудят подозрение.

Сред външните фактори се нареждат замърсителите, атакуващи ежедневно скалпа, влажният въздух, високите температури, ултравиолетовата светлина, студът... Но най-основната и лесно доловима причина за раздразнената кожа на главата всъщност са неправилно подбраната козметиката и лечебните препарати за коса, които използваме. Не малка част от съставките на шампоаните, боите и стилизантите се оказват нетолерантни към скалпа и самостоятелно или в комбинация с други фактори, причиняват гореизложените тревожни симптоми.

Как да се справим с чувствителния скалп

За да избегнем появата на раздразнения е препоръчително да извършим тест за поносимост около 48 часа преди използването на боя за коса. Редно е да го направим дори, ако сме употребявали продукта в миналото, тъй като тялото е динамична и непредвидима система, която не винаги реагира според очакванията ни. Добре е да избираме стилизанти с по-деликатен състав, който не нарушава рН равновесието на кожата и задължително да ги отмиваме преди лягане.

С не по-малко внимание трябва да се отнасяме и към шампоана си. Най-подходящи са, несъдържащите парабени и Sodium Lauryl Sulfate (така нареченият SLS), продукти с меки пенители и овлажняващи съставки. А при вече появила се чувствителност- специализираните шампоани с успокояващи скалпа, ингридиенти.

Комплексна грижа

Подбирането на правилните козметични средства, обаче не е достатъчно, за да се справим с дискомфорта. Необходима е комплексна грижа, разпростираща се далеч отвъд скалпа. Поддържането на добра хигиена е от изключителна важност за здравето на кожата, но разбира се, трябва да се избягва неоправдано честото миене на косата. Както споменахме, високите температури не се отразяват благоприятно на скалпа, ето защо носенето на шапка през летните месеци, къпането с умерено топла вода и естественото сушене на косата са препоръчителни.

Воденето на по-хармоничен и спокоен живот, пълноценното хранене, сън и отдих, също трябва да се превърнат в наш приоритет. Защото, ако днес те са в основата единствено на чувствителността на скалпа, то в бъдеще биха могли да се окажат причина за далеч по-значителни здравословни проблеми.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.