Страна на красотата

Как да разпознаем дехидратираната кожа?

Чувствате се така сякаш вече не се побирате в телесната си обвивка? А от огледалото ви поглежда едно уморено и сивкаво лице? Време е да реагирате на SOS сигналите, които ви изпраща вашата дехидратирана кожа!

Как да разпознаем дехидратираната кожа?

Подобно на цвете, неполивано дълго време, кожата също започва да вехне щом ѝ липсва достатъчно количество вода. А дехидратацията е именно това- състояние, при което е нарушен балансът между приеманите и изхвърляните от тялото течности. Важно е да обърнем внимание на ключовата дума „състояние”, подсказваща, че можем да имаме едновременно мазна или суха (,което е типа на кожата според количеството на себума в нея) и обезводнена кожа.

Понякога дехидратираната кожа се крие зад маската на сухата, отделяйки мъртви клетки много по-осезаемо и провокирайки сърбеж и усещане за опънатост. В подобен случай можем да направим няколко лесни теста, за да открием същината на проблема.

Тест № 1

Захващаме с палец и показалец кожата под едно от очите си. Издърпваме я лекичко нагоре и отпускаме. Ако образувалата се гънка изчезва плавно, значи нивото на влагата в кожата ни не е добро.

Тест № 2

Нацупваме устни в продължение на няколко секунди, след което връщаме спокойното изражение на лицето си. Появата на остатъчни фини линии около устата говори за това, че кожата ни е слабо хидратирана.

Защо кожата се дехидратира?

Причините за недостатъчната влажност във вътрешността на кожата, могат да бъдат от различно естество. Най-често тя е резултат от използването на неподходяща козметика и агресивни разкрасителни процедури; определено заболяване; климатичните условия; незадоволителният прием на вода; честата употреба на кафе и цигари и т.н.

Как да си помогнем?

Ние хората сме „водни” същества - с тела съставени почти изцяло от живителната течност. Ето защо, в качеството си на такива, е редно да си набавяме достатъчно вода дневно. За жалост не съществува универсална числова стойност за понятието „достатъчно”, тъй като необходимото за всеки човек количество вода, зависи от индивидуални фактори като: възраст, телесна маса, физическа активност и т.н. И все пак, специалистите съветват да пийваме честичко по глътка вода, така че организмът ни никога да не усеща жажда.

Вярно е, че никой не обича ограниченията. Но, ако красотата на кожата ни е наш приоритет, е нужно да преразгледаме част от своите навици като например тютюнопушенето и консумацията на алкохол и свръх солени храни.

Добре е да инспектираме и козметичните препарати, които нанасяме върху лицето и тялото си, тъй като е възможно някой от тях да е виновникът за дехидратираната ни кожа. Понякога ежедневните почистващи средства и ексфолиантите крият твърде груби съставки, които нарушават целостта на епидермиса, проправяйки път за бягство на влагата. Най-подходящи са продуктите с меко измивно действие и допълнителен овлажняващ ефект. Разбира се не бива да разчитаме единствено на тях, а да се доверим на крем или лосион с дълбоко хидратиращи и влагозадържащи свойства. Нанасянето му трябва да се превърне в неизменна част от всекидневните ни ритуали за красота, за да бъде кожата ни винаги защитена от един от най-големите „консуматори” на влага- околната среда.

 

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.