Страна на красотата

Как да разпознаем козметиката с изтекъл срок на годност?

Според наредбите на Европейското законодателство, върху опаковката на всеки козметичен продукт трябва да се съдържа информация за неговия срок на годност. За целта се използват два вида маркировки - едната показва максималната трайност на съответния продукт при условие, че не бъде отварян, а втората - колко време след отваряне може да бъде използван без риск за здравето.

Как да разпознаем козметиката с изтекъл срок на годност?

Разбира се, тези обозначения са само ориентировъчни, тъй като е от огромно значение как употребяваме и при какви условия съхраняваме козметичните си препарати.

Козметиката с изтекъл срок на годност може да причини не малък дискомфорт - сърбеж, обриви, конюнктивит (при гримовете за очи) и т.н. Ето защо е важно да обръщаме внимание на трайността.

Необходимо е да се научим да разчитаме обозначенията върху опаковките, за да проверяваме годността на продуктите още преди да ги закупим. Най-често крайният срок, до който трябва да бъде използван артикула е означен съвсем ясно - със съответния месец и година, като могат да фигурират и съкращенията EXP или Exp. date (от англ. - “срок на годност”). В по-редки случаи се използват комбинации от цифри и латински букви, което прави разшифроването малко по-трудно. В помощ на потребителя, обаче са създадени множество сайтове (предимно чуждоезични), където може да се направи автоматична проверка на годността при въвеждане на съответния код.

Както вече споменахме, съществува и символ, който показва трайността след отваряне, измерена в месеци. Той прилича на бурканче с открехнато капаче и съдържа едноцифрено или двуцифрено число и буквата М. Винаги трябва да имаме едно наум, когато купуваме продукт с подобно обозначение, тъй като, ако не е запечатан фабрично не можем да бъдем сигурни, че някой друг не го е отварял преди нас. И е особено препоръчително да не използвме козметиката, когато този срок след отравяне на опаковката е изтекъл.

Проверката в магазина е първото, което трябва да направим. След което, ако желаем козметиката ни да запази своите качества за максималния период от време, изписан на опаковката, трябва да се постараем да я съхраняваме прилежно - на тъмно, хладно и сухо място и плътно затворена. Важно е да измиваме добре ръцете си преди да бръкнем в кутийката с крем или гланц, както и да почистваме лицето си преди да използваме гримове. Спазването на тези указания ще удължи живота на продуктите ни за красота, но за жалост, няма да ги направи вечни. Въпреки всичките ни усилия, те все някога ще се развалят. Необходимо е да бъдем бдителни и веднага да преустановим употребата им щом забележим някаква неприятна промяна.

Нужно е да се разделим с:

  • фон дьо тен-а си, ако с течение на времето е изменил първоначалния си цвят;
  • лака си за нокти, ако се точи „на конци” или изглежда нехомогенен;
  • гланца за устни, в случай че е станал твърде лепкав;
  • червилото си, когато стане по-твърдо, сухо и трудно за нанасяне;
  • пудрата си, щом от фин прах се превърне във влажни бучки;
  • серумите против бръчки, кремовете и лосионите си, ако забележим, че са потъмнели, пожълтели или станали по-гъсти;

Както и с всеки друг козметичен продукт, който е променил консистенцията или цвета си, или е придобил неприятна миризма.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.