Страна на красотата

Как да се борим с мимическите бръчки?

Мимическите бръчки са едни от най-ранните отпечатъци, които животът оставя върху лицата ни. Ден след ден се усмихваме, мръщим, учудваме, изразяваме болка и тъга, без да подозираме, че всяко наше чувство или неволна гримаса оставя своята следа върху кожата ни.

Как да се борим с мимическите бръчки?

В областта на човешкия череп са разположени множество, прикрепени към кожата, мускули. Съкращавайки се, те я повдигат или придърпват надолу, изразявайки нашите емоции. Плод на дългогодишните ни мимики са браздите по челото, назолабиалните гънки, бръчиците около външния ъгъл на очите, носещи наименованието „пачи крак”и вертикалните линии между веждите.

За жалост не можем да спрем процеса на формирането им, освен ако не парализираме завинаги мимическите си мускули. Но кой би предпочел безизразното лице пред онова, което се усмихва, макар и с цената на няколко бръчки?

Не е нужно да се лишаваме от индивидуалността си и да потискаме чувствата си, за да се избавим от признаците на стареене. Но вместо това можем да насочим усилията си към запазването еластичността на кожата за по-дълъг период от време. По лицата ни няма да се появят бръчки, докато кожата ни е способна да се връща в изходното си положение след отпускането на мимическите мускули.

Ето как можем да удължим младостта на кожата си:

  • Редовното почистване и ексфолиране на лицето премахва мъртвите клетки, като по този начин улеснява обновяването на кожната тъкан.
  • Масажът, извършен собственоръчно или в козметичен салон, е отлично средство за подобряване на кръвообръщението и поддържане на мускулния тонус.
  • Съблюдаването на пълноценен хранителен режим осигурява на кожата регулярен поток от градивни елементи и запазва силният ѝ имунитет.
  • Адекватният прием на вода също е от първостепенна важност за поддържането на гъвкавостта и стегнатостта на външната обвивка на лицето.
  • Важно е да се пазим от ултравиолетовите лъчи, които тихомълком увреждат колагеновите влакна, дори и в мрачни и студени дни. За целта ще ни бъдат полезни: слънчевите очила (без които ненужно присвиваме мускулите около очите си), фотозащитната козметика, както и шапката с козирка или широка периферия.
  • Добре е да ограничим нездравословните си привички, които по един или друг начин благоприятстват формирането на бръчки. Сред тях са тютюнопушенето, къпането с гореща вода, както и спането със заровено във възглавницата лице.
  • И не на последно място е необходимо да превърнем нанасянето на хидратиращ, а след определена възраст и на регенериращ крем, в неизменна част от разкрасителните си навици. Правилно подбраната козметика попълва липсата на достатъчно влага и нутриенти, причинена от външни или ендогенни фактори. Добре е да се ориентираме към съставки като: растителни масла, хиалуронова киселина, коензим Q10, колаген, пептиди, витамини А, С и Е, които притежават славата на едни от най-ефикасните анти-ейдж агенти.
Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.