Страна на красотата

Как да се грижим правилно за интимната си хигиена

Интимната област на всяка жена е уникална екосистема, населявана от над 100 вида микроорганизми. Сред тях са и бактериите от семейство Lactobacillus, чийто метаболитен продукт – млечната киселина, защитава влагалищната среда от патогени, придавайки ѝ кисела стойност (pH < 4.5). Редица фактори, обаче, сред които и неправилната интимна хигиена, могат да нарушат равновесието на вагиналната микробиота и да подложат на риск женското здраве. Ето защо към почистването на най-деликатните части от тялото трябва да се подхожда с особено внимание.

 Грешките при почистването на деликатната интимна област стоят в основата на множество гинекологични оплаквания.

 • Не употребявайте обикновени тоалетни сапуни и душ гелове, за да почистите интимните части на тялото си. Те не са пригодени да поддържат киселинно-алкалния баланс във влагалищната среда, с което намаляват популацията на защитаващите я от вредни микроби, лактобактерии. За разлика от тях, специализираните миещи средства съдържат млечна киселина и други активни съставки, с които подпомагат естествената защита на влагалището срещу възпаления и инфекции.
 • Използвайте интимен гел/пяна поне веднъж дневно, а по време на менструация или бременност бъдете още по-стриктни по отношение на личната си хигиена и прибягвайте до измивното средство по няколко пъти на ден.
 • Грижете се единствено за хигиената на външните гениталии. Вагината има способността да се самопречиства, ето защо използването на дамски душ е не само излишно, но и опасно.
 • След къпане използвайте мека памучна кърпа за подсушаване на интимните части от тялото. Поддържайте кърпата суха и я сменяйте на всеки 3-4 дни.
 • Не използвайте гъби и тривки за баня, за да почистите гениталната област. Те задържат вредни микроорганизми и нарушават целостта на епидермиса, с което увеличават риска от възпаления.
 • След посещение на тоалетната се избърсвайте отпред назад, за да предотвратите пренасянето на бактерии от ректума към влагалището и уретрата.
 • Измивайте гениталиите и външния отвор на ректума след всяко изхождане, а когато това не е възможно, е препоръчителна употребата на мокри кърпички за интимна хигиена.
 • Дезинфекцирайте редовно тоалетната чиния в дома си и избягвайте да ползвате обществени или чужди тоалетни без да поставите хигиенно покривало/хартия върху седалката.
 • Бъдете внимателни при избора на дамски превръзки и тампони. Множество проучвания показват, че огромен дял от предлаганите на пазара продукти съдържат вредни за здравето вещества. Добра алтернатива на конвенционалните превръзки са тези от органичен памук или перяща се материя, а на тампоните –менструалните чашки.
 • Сменяйте дамските си превръзки на всеки 2-4 часа, тампоните след максимум 3, а менструалните чашки изпразвайте и дезинфекцирайте поне веднъж на 8 часа.
 • Избягвайте плуването, както и взимането на вана по време на менструация.
 • Подхождайте отговорно не само към собственото си здраве, но и към това на вашия партньор, поддържайки отлична интимна хигиена. Уверете се, че той също се грижи за вас в това отношение. Винаги взимайте душ преди и след полов акт (освен ако не се опитвате да забременеете).
 • Помолете партньора си да смени използвания кондом преди преминаване от един вид сексуална активност към друг.
 • Имайте предвид, че употребата на интимни „играчки” е нежелателна от хигиенна гледна точка. 
 • Носете удобно бельо от естествени дишащи материи, което позволява свободното циркулиране на въздуха и не затруднява кръвообръщението. Синтетичните платове повишават влажността и температурата в интимната област, с което допринасят за колонизирането ѝ от вредни бактерии.
 • Избягвайте да носите стринг бикини, когато тоалетът ви не го изисква, тъй като те могат да станат причина за замърсяването на влагалището с чревни бактерии.
 • Изсушете или съблечете банския си възможно най-скоро след намокряне, тъй като влажната среда е подходящо местообиталище за повечето болестотворни микроорганизми.
 • Имайте предвид, че повечето гинеколози не препоръчват употребата на интимни дезодоранти и талкове.
 • Бъдете внимателни при отстраняване на пубисното окосмяване. Изследване на тексаски учени, публикувано в Американския журнал по акушерство и гинекология показва, че след обезкосмяване деликатната зона става по-уязвима към инфекции.

интимни лосиони

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.