Страна на красотата

Как да се грижим за четката за зъби?

Стриктната орална хигиена е основната профилактична мярка срещу редица стоматологични заболявания. Важно е да отбележим обаче, че превенцията им не би била възможна, нито пък успешна, без старателните грижи на един от водещите инструменти в почистването – четката за зъби.

Как да се грижим за четката за зъби?

Ето и някои насоки за поддържането на хигиенното пособие в отлична форма:

След като измием зъбите си е необходимо да изплакнем и използваната четка, разрошвайки внимателно косъмчетата ѝ под течаща вода, за да отстраним всички остатъци от паста и храна. Почистената четка пък е редно да оставим изправена и непокрита докато изсъхне напълно.

Препоръчително е да държим четката си в специална гумена поставка, която осигурява добра циркулация на въздуха и не задържа вода. Ако пък използваме обикновена е нужно да я мием съда редовно, за да не допуснем появата на плесен върху дръжката на четката.

Задължително е да опаковаме грижливо четката си, когато се приготвяме за път. По този начин ще я предпазим от замърсяване и огъване на влакната щом я поставим сред останалия си багаж.

От особена важност е да мием зъбите си правилно (държейки четката под ъгъл от 45 градуса и извършвайки ротационни/измитащи движения с умерена сила). Освен че гарантира по-ефикасно и безопасно почистване, правилната техника предотвратява преждевременното деформиране на снопчетата на четката.

Иновативен и ефективен начин да предотвартим прехвърлянето на бактериите от предишното измиване обратно в устната кухина е използването на антибактериална четка за зъби. Тя се „самопочиства“ след употреба, посредством сребърните йони, които убиват бактериите по влакната на четката.

Препоръчително е да подлагаме четката си на периодично основно почистване. Изваряването има отлично бактерицидно действие, но трябва да се прилага само, когато сме сигурни, че материалите, от които е направена четката за зъби са устойчиви на високи температури. Поставянето в камерата на хладилника пък води единствено до хибернация на микроорганизмите, така че най-подходящи в случая са накисването в антибактериална вода за уста и употребата на качествен ултравиолетов/ултразвуков стерилизатор. Въпреки тези допълнителни почистващи техники четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца или след всяка настинка.

Важно е винаги да измиваме ръцете си преди да се заемем с хигиената на зъбите си.

Не бива да забравяме, че четката за зъби е продукт предназначен за персонална хигиена. Не трябва да я споделяме с никого, нито да я съхраняваме в непосредствена близост до четки, използвани от други лица.

Като всяка материална вещ, така и четката за зъби има ограничен „живот”, който трае не повече от 3 месеца (в зависимост от качеството на самата четка, честотата на използване и нашите грижи) и налага периодична подмяна. Разбира се не бива да се ръководим от този условен период, а да заменим четката си с нова веднага щом забележим признаци на износване (деформиране на косъмчетата). Смяната е наложителна и след всеки случай на настинка/грип или възпаление в устната кухина, тъй като съществува риск от повторно заразяване.
 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.