Страна на красотата

Как да се грижим за кожата около очите в зряла възраст?

Казват, че жената става все по-хубава с годините, а бръчиците около очите й, всъщност са признак за нейната зрялост. За мнозина обаче те са по-скоро напомняне за препускащото време. Но защо трябва естествените промени на кожата да ни пречат да се наслаждаваме на живота? Широко усмихнати и бурно преминаващи през годините - такива ще ни помнят всички, ако не се страхуваме да бъдем себе си и ако отделяме достатъчно внимание на кожата си.

Важно е да знаем как да се грижим за лицето си и в зряла възраст, за можем с гордост да се наслаждаваме на комплиментите на приятелките си колко добре изглеждаме! И как годините не ни личат.

Околоочен контур в зряла възраст

В зряла възраст промените по кожата са най-видими в зоната около очите – дехидратация, загуба на еластичност и ясно различими бръчки. Ето защо трябва да съсредоточим грижите в ежедневния разкрасителен ритуал именно там. 

За да подпомогнем процеса на клетъчно обновяване (който с възрастта значително се забавя) е добре да консумираме повече храни, стимулиращи производството на колаген и еластин (соя, зеленолистни зеленчуци, ленено семе, риба, червени плодове и зеленчуци, бобови култури), да пием повече вода и най-вече - да използваме козметични продукти, специално формулирани за зряла кожа.

Хубаво е разкрасителният ни ритуал да включва пълна козметична програма – сутрешна и вечерна хидратираща, възстановяваща и допълваща грижа, всяка от които е насочена към конкретни нужди и зони на кожата в зряла възраст.

Не бива да забравяме да отстраняваме грима нежно, без търкане и с подходящ продукт (най-добре почистващо тоалетно мляко), който ще остави кожата мека, свежа и подхранена, благодарение на своите активни съставки (бета глюкани, натурални масла)

Препоръчително е след измиване на лицето да тонизираме кожата с почистващ продукт, който ще неутрализира допълнителния изсушаващ ефект на водата.

Кожата около очите е по-чувствителна, защото е 10 пъти по-тънка и с по-малко мастни жлези, в сравнение с останалата част на лицето. Ето защо е особено важно там да нанасяме специален околоочен крем за зряла кожа или друга мощна концентрирана формула с анти-ейдж ефект. И двата типа продукти обикновено са обогатени с така необходимия за зряла кожа коктейл от активни съставки (пептиди, колаген, омега-3, натурални масла и специализирани комплекси), който ефективно бори дехидратацията и загубата на еластичност, оставяйки кожата свежа и с младежки блясък.

Можем да подпомогнем действието на околоочния продукт като го нанасяме стратегически – първо с масажиращи движения (под окото навътре към носа, нагоре и обратно над окото към външния ъгъл), които ще подобрят кръвообръщениетп, а след това с леки потупващи движения за по-бързо усвояване на съставките.

Не на последно място, за да се радваме на по-малко бръчки около очите в зряла възраст, ще е добре да се научим да контролираме емоциите си. Ако не изразяваме всяко настроение с гримаса, ако се цупим, плачем и ядосваме по-малко и живеем с по-отпусната душа, лицето ни също ще изглежда по-ведро и спокойно. И по-гладко.

Вместо това нека се опитваме да се усмихваме повече, за да имаме основателен повод да кажем, че остаряваме красиво.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.