Страна на красотата

Как да се грижим за кожата по време на бременността?

Бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на всяка жена – време на динамични и грандиозни промени, на невероятно физическо и емоционално израстване. Няма как вихрушката от ендогенни процеси да не остави следа и върху външната обвивка на тялото – кожата. Ето защо, предлагаме на бъдещите майки да разгледат част от характерните за бременността кожни оплаквания, както и най-подходящите методи за справяне с тях.

Как да се грижим за кожата по време на бременността?

Стрии

Стриите се появяват когато дермата, а с нея и епидермисът, се разтегнe до степен, нарушаваща еластичността на съединителните влакна. Първоначално кожните лезии притежават червеникав или виолетов цвят поради наличието на микрокръвоизливи и възпаления, а с течение на времето атрофират и избледняват. Стриите са едно от най-големите опасения, които бременните изпитват по отношение на своята изменяща се външност. И с право, защото тези неестетичните линии се проявяват у близо 90 % от наскоро родилите жени. Най-добрата профилактика срещу появата на козметичния дефект са приемът на достатъчно вода и ежедневното подхранване на кожата в най-уязвимите участъци – коремът, бедрата, седалището и гърдите.

Хлоазма (мелазма)

Хлоазмата е вид хиперпигментация, която се появява в следствие на свръхпроизводството на меланин – пигментът, отговорен за цвета на кожата, очите и косата. Тя се характеризира с образуването на разнообразни по форма и размер жълтеникави или кафеникави петънца в областта на лицето и шията. Хормоналните промени, присъщи за организма на бременната жена са един от основните причинители на състоянието и поради това то бива наричано още „маска на бременността”. Няма как да обуздаем бушуващите хормони, но можем да защитим кожата си от слънчевите лъчи, които са друг водещ фактор, стимулиращ производството на меланин.

Мазна кожа

Под въздействието на половите хормони, чиито нива се покачват в периода на бременността, се повишава и количеството на произвеждания от мастните жлези секрет. В резултат от това е възможно кожата на лицето да стане видимо по-мазна и лъщяща. Препоръчителна в случая е употребата на нежни почистващи продукти, които да отнемат своевременно излишния себум.

Акне

Не е изключено свръхактивността на мастните жлези да съживи и един позабравен от времето на пубертета проблем – акнето. Ето защо е от особена важност кожата на лицето да бъде почиствана старателно, така че себумът да не запушва порите, провокирайки формирането на комедони и гнойни пъпки. Изстискването на вече появилите се такива е крайно нежелателно, тъй като може да доведе до инфекции. А прилагането на препарати за лечение на акне трябва да се извършва само ако щателната проверка на техния състав не индикира наличието на опасни за плода вещества.

Суха кожа

Тъй като майчиният организъм се фокусира върху опазването на зародилия се в утробата живот, той му предоставя основната част от водните и хранителните си запаси. В следствие на тази саможертва е много вероятно кожата на бременната жена да стане суха и да започне да се лющи. Решението на проблема се крие в консумирането на повече течности, в здравословната диета, избягването на онези фактори, които допълнително лишават кожата от влага и разбира се, в редовната употреба на хидратиращи козметични продукти – кремове, маски за лице и масла за тяло.

`

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.