Страна на красотата

Как да се грижим за комбинираната кожа?

Как да се грижим за комбинираната кожа?Всеки тип кожа има своите специфични особености и нужди. И макар, като повечето жени да смятаме, че именно нашето лице изисква най-много грижи, ако трябва да отсъдим честно кой тип кожа заслужава приза “най-взискателна”, комбинираната ще бъде безспорен фаворит.

Мазна, лъщяща, с едри и често запушени пори в така наречената Т-зона (челото, носа, брадичката) и суха и лющеща се в областта на бузите, смесената кожа определено се нуждае от двойно повече внимание.

Тя може да е, както генетично наследство, така и резултат от хормонални промени или смущения. Употребата на козметични продукти с агресивни съставки или твърде високо съдържание на емолиенти също би могла да активизира мастните жлези в Т-зоната и да раздразни останалата част от лицето. Не е изключено и „сезонното модифициране” на определени участъци от иначе нормалната ни кожа, под въздействието на високите летни температури.


Независимо от типа на нашата кожа, винаги е добре да спазваме определени правила:

  • Да не мием лицето си с гореща вода
  • Да следваме стъпките “почистване-тонизиране-хидратиране/регенериране” всяка сутрин и вечер
  • Да използваме козметика от надежден производител и задължително съобразена с особеностите на нашата кожа
  • Да се стараем да не докосваме лицето си безпричинно, както и да стискаме с голи ръце пъпките и комедоните
  • Да не употребяваме сапуни, които не са предназначени за почистване на лице
  • Да защитаваме кожата си от UV-лъчите

Предвид спецификите на комбинираната кожа, няма нищо неуместно в това да третираме лицето си на зони, използвайки няколко отделни продукта.

Като начало е добре да изберем почистващ гел или лосион с меко действие, който да отстрани замърсяванията и излишния себум без да предизвика допълнително изсушаване или омазняване в уязвимите участъци.

Възпаленията можем да третираме локално, използвайки продукт с антисептичен и успокояващ ефект. Натуралният каолин, пък е отлично средство за отпушване на порите и премахване на комедоните в областта на носа и брадичката. Така че нанасянето на пилинг-маска с глина върху Т-зоната няколко пъти седмично би ни било от огромна полза.

Тонизирането на кожата е неделима част от ежедневната разкрасителна рутина. Ето защо, след основното почистване е добре да поднесем на лицето си порция свежест с помощта на нежна формула, подходяща за всеки тип кожа.

Не бива да забравяме и финалният крем. Мазната кожа също се нуждае от него. Имаме право да експериментираме с различни продукти, докато осигурим на лицето си необходимата хидратация. Бихме могли да започнем с по-лека, универсална формула, а впоследствие, ако се наложи, да преминем към употребата на по-силен или дори два отделни, продукта.


Модерната козметична индустрия предлага превъзходни решения за задоволяване капризите на комбинираната кожа. Но народните рецепти също са добра съпътстваща грижа. Ето и някои от тях:

Меден почистващ лосион

Смесете 1 с. л. мед с няколко капки лимонов сок и нанесете върху лицето с масажни движения в продължение на минута-две. Изплакнете с хладка вода.

Домашен тоник

Наплискайте лицето си с прясно изцеден сок от краставица и го оставете да престои няколко минути, преди да го отмиете с вода.


 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.