Страна на красотата

Как да се грижим за косата през лятото?

За да бъде косата жизнена и красива тя трябва да е обект на постоянно внимание и грижи. Потребностите ѝ, обаче не са константни, а се променят с годишните времена. Нека разберем, от какво най-вече се нуждаят косите ни през най-топлият и дългоочакван сезон.

Как да се грижим за косата през лятото?

Добре би било, ако продуктите ви за коса оситуряват протекция срещу UV лъчите. Но не е нужно да се лишавате от любимия си шампоан или балсам, който покрива останалите нужди на косата ви, в случай че не притежава такава. Предлагаме ви лесен за приготвяне слънцезащитен спрей, с който да предпазите косата си от прекомерно изсушаване, изсветляване и други нежелани промени. За целта са ви необходими само няколко капки масло от гроздови семки и бутилка розова вода. Добавете маслото към благоуханната течност и разклатете добре. Впръскайте по цялата дължина на косата и я срешете за по-равномерно разнасяне на продукта. Остатъкът от домашно приготвения спрей съхранявайте на хладно и разклащайте преди всяка следваща употреба.

Шапката с широка периферия също е чудесен начин да скриете косите си от жаркото слънце. Освен, че ще ви предпази от инсолация, този красив аксесоар ще придаде и повече елегантност и завършеност на визията ви, така че не го пренебрегвайте.

Летните горещини са достатъчно агресивни към косата, затова не я подлагайте на допълнителен топлинен стрес, използвайки стилизиращи уреди. Спокойно можете да оставите влажните кичури да съхнат без помощта на сешоар, да замените машата с ролки и да забравите пресата поне за известно време.

Тъй като косата става по-уязвима през лятото е препоръчително да не я третирате химически през този период. Най-добре би било да се възползвате от щадящ продукт като натуралната къна или да нанесете дълготрайна боя преди настъпването на горещите месеци и да поддържате цвета с подходящите шампоан, балсам и маска.

Поради високите температури, косъмът лесно губи влага, ето защо подхранващата козметика ще ви е от огромна полза. Съставки като натурални масла, растителни екстракти, мляко и витамини бързо възстановяват хидробаланса и предотвратяват увреждането на косата.

Съвсем нормално е косата и скалпа да се замърсяват по-бързо през най-топлия сезон. Ето защо е добре да си набавите шампоан за честа употреба, особено ако сте склонни към прекомерно изпотяване. Този тип продукти осигуряват надеждно, но достатъчно деликатно измиване, което не лишава косъма от естествената му защитна бариера.

Преди да потърсите прохлада в някой басейн, уверете се, че косата ви е добре защитена от препаратите, добавени за пречистване на водата. Хлорът, например, може да изненада неприятно блондинките като оцвети косите им в зеленикави нюанси. Най-добре сложете шапка за плуване или старателно нанесете балсам без отмиване върху всеки кичур.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.