Страна на красотата

Как да се грижим за тийнейджърската кожа?

Тийнейджърските години са период на динамични промени в организма - своеобразна метаморфоза на тялото и душата. Доста често, вътрешният хаос оставя отпечатък върху кожата, във вид на възпаления, прекомерно омазняване и изпотяване и отнема самоувереността на младите хора. Правилните грижи за кожата, обаче ѝ позволяват да се адаптира към прехода и изпълват юношеството с лекота и положителни емоции.

Как да се грижим за тийнейджърската кожа?
Мазна кожа

Под въздействието на лудуващите хормони, мастните жлези започват да произвеждат по-обилно количество себум. Излишната мазнина се натрупва по повърхността на кожата и разширява порите, а неприятната ѝ лъскавина, създава допълнително усещане за нечистоплътност.

Противно на очакванията, подходящата грижа не се изразява в по-често миене - то дори би могло да задълбочи проблема. Достатъчни са две измивания на ден – сутрин и вечер, с мека почистваща формула без сапун, която да отнеме излишния себум, да свие порите и да придаде матовост на кожата. Особено подходящи са и продуктите, потискащи самата мастна секреция.

Мазната кожа не бива да бъде лишавана от финален крем – тя също има нужда от хидратация. Но бъдете внимателни при избора на такъв. Най-уместна е употребата на крем с лека абсорбираща текстура и контролиращи омазняването, съставки.

Акне

Младежките пъпки са един от най-неприятните признаци за повишена активност на мастните жлези. Големите количества себум запушват космените фоликули и водят до появата на комедони (в по-леките форми на кожното заболяване) и гнойни пъпки. Силно препоръчително е, акнето да бъде овладяно още при първите симптоми.

Акцентът в грижата за акнеичната кожа, както и при мазната, отново пада върху почистването. Необходим е измивен продукт, който да отпушва порите, отстранявайки замърсяванията и излишъка от мазнина. За да ограничите риска от възпаления, не мийте лицето си с гореща вода и сменяйте често кърпата, с която го подсушавате.

След дълбокото почистване на кожата, нанасяйте лосион и крем с антибактериални свойства. Активни вещества като цинк и салицилова киселина в състава на козметичните препарати са обещание за ефикасна защита срещу поява на пъпки и раздразнения.

Ако не сте обърнали внимание на кожата си при ранните признаци на акне и гнойните пъпки вече са на лице, използвайте продукт с локално действие, който да ги изсуши и да стопира разпространението на инфекцията. Не стискайте възпалените участъци, тъй като има вероятност по кожата ви да останат белези.

При всеки един от кожните проблеми свързани със свръхпроизводство на себум е препоръчително да се ограничи консумацията на сладки храни и напитки. Захарта повишава нивото на инсулина в кръвта, което пък стимулира допълнително мастните жлези.

Не прекалявайте със слънцето. Слънчевите лъчи са изключително полезни, но продължителният престой под тях удебелява кожата. По този начин се затруднява освобождаването на мастния секрет и порите се запушват.

Прекомерно изпотяване

Радвайте се на младостта и се опитайте да намалите източниците на стрес в ежедневието си. Напрежението и негативните емоции нарушават хормоналния баланс в организма. А това, освен че се отразява неблагоприятно на вида на кожата, предизвиква и усилено потене. Примесена с отделената телесна мазнина и микробите по кожата, потта придобива изключително неприятен мирис и сама по себе си става причина за притеснение и дискомфорт.

Насочете усилията си към елиминирането на психологическите причини за изпотяването и междувременно нанасяйте редовно антиперспирант в областта на подмишниците. Антиперспирантите нормализират потоотделянето в третираните зони и премахват неестественият за тялото, аромат без да запушват жлезите.

Грижите, полагани за кожата в тинейджърска възраст, укрепват самочувствието на търсещите себе си и опознаващи света, младежи. Те помагат за формирането на трайни навици в поддържането на външния вид и спестяват много от усилията за запазване младостта на кожата в по-зряла възраст.

 

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.