Страна на красотата

Как да се погрижим за кожата след бременността

Бременността променя тялото до степен, за която бъдещата майка дори не подозира. Но тези промени далеч не спират с появата на дългоочакваната рожба. Наред с грижите за бебето, жената трябва да обърне внимание и на новите потребности на своята кожа. Нека видим кои са основните сред тях.

 Да се погрижим за кожата след бременността

Грижа за гърдите

В периода на бременността, както и след него, майчината гръд изменя размера си, за да се превърне в извор на материална и емоционална храна за детето. А с нарастването на бюста се увеличава и потребността на кожата от допълнителна опора и хидратация. Силно препоръчителна е употребата на комфортно поддържащо бельо и козметика, чиито съставки стимулират синтеза на еластин и колаген – невидимите вътрешни подпори на кожата. В процеса на кърмене (особено ако пеленачето има силна захапка, вече поникнали зъбки или не е държано правилно) може да се изостри и чувствителността на зърната. В случая е добре да се прибегне към използването на безопасен за бебето продукт, който намалява дискомфорта и вероятността за нацепване (а с нея и инфектиране) на деликатната зона.

Заличаване на стриите

Вероятността за появата на стрии е много по-малка, ако жената е полагала редовни грижи за кожата си по време на бременността. Но все пак не бива да се забравя, че естетичният дефект е плод на множество фактори, между които и унаследените гени. Заличаването на белезите може да се окаже дълъг и неосъществим на 100 % процес, но това в никакъв случай не бива да демотивира младите майки, тъй като с постоянство и търпение кожата рано или късно възвръща своята привлекателност. Верен помощник в борбата със стриите са козметичните продукти, базирани на чисти растителни масла и екстракти с регенериращо действие, както и редовният масаж, стимулиращ кръвообращението в засегнатите участъци.

Облекчаване на сухата кожа

Времето, през което плодът се развива и нараства в тялото на майката е придружен с дискомфорт за кожата - сухота, опъване, сърбеж. Още на този етап е важно бъдещите майки да фокусират вниманието си върху избора на подходяща козметична грижа за кожата. 

За жалост с появата на бебето не отминават и периодите на емоционална слабост, присъщи за бременността. Тъкмо напротив – физическото изтощение след раждането, липсата на достатъчно сън и почивка, както и сблъсъкът с новите отговорности нерядко предизвикват резки колебания в настроението и дори депресивни епизоди. Няма как цялата тази вътрешна дисхармония да не се отрази и на външния вид. Често вълната от емоции кара жените да усещат, че вече не се побират в тялото си и то не само в преносен смисъл, тъй като предизвиква прекомерно изсушаване и опъване на кожата. Спасението в случая се таи в безрезервната подкрепа на близките, в релаксиращите процедури за снемане на напрежението и разбира се, в прилагането на козметични препарати за тяло и лице с хидратиращ и успокояващ кожата, ефект.

Интимна хигиена

Промените в хормоните по време на бременността водят до промяна в pH-то на влагалището. Затова през този период трябва да се използва подходящ продукт с неутрално  pH, с нежни пенители, които да не дразнят кожата и лигавицата в деликатните зони.

Хормоните, които тялото на жената отделя в продължение на девет месеца повишават еластичността на влагалището, за да направят възможен неповторимият акт на раждането. И обикновено, благодарение на усърдната подготовка на майчиния организъм за посрещане на бебето, се получават само леки охлузвания в гениталната област. Случва се, обаче тъканта на перинеума да не успее да издържи разтягането при пътуването на малкото създание към „белия свят” и да се разкъса. Независимо до каква степен ще бъде травмирана деликатната интимна зона на майката, тя ще има нужда от специални грижи през следващите седмици – стриктна хигиена и измивна формула с успокояващо, регенериращо и противовъзпалително действие.

Каквито и разкрасителни ритуали да избере младата майка, най-същественото е те да започнат още със зачеването на бебето и да бъдат прилагани систематично, за да може радостта от общуването с мъничето и разходките навън да не бъдат съпроводени от ниско самочувствие породено от козметичните несъвършенства.

 

 

Прочетете още статии
Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.

Как да стегнем ръцете?

Как да стегнем ръцете?

Отпуснатата кожа е сериозно предизвикателство за самочувствието на всяка жена. Но предизвикателството може да бъде преодоляно. Вижте как.