Страна на красотата

Как да се погрижим за кожата след бременността

Бременността променя тялото до степен, за която бъдещата майка дори не подозира. Но тези промени далеч не спират с появата на дългоочакваната рожба. Наред с грижите за бебето, жената трябва да обърне внимание и на новите потребности на своята кожа. Нека видим кои са основните сред тях.

 Да се погрижим за кожата след бременността

Грижа за гърдите

В периода на бременността, както и след него, майчината гръд изменя размера си, за да се превърне в извор на материална и емоционална храна за детето. А с нарастването на бюста се увеличава и потребността на кожата от допълнителна опора и хидратация. Силно препоръчителна е употребата на комфортно поддържащо бельо и козметика, чиито съставки стимулират синтеза на еластин и колаген – невидимите вътрешни подпори на кожата. В процеса на кърмене (особено ако пеленачето има силна захапка, вече поникнали зъбки или не е държано правилно) може да се изостри и чувствителността на зърната. В случая е добре да се прибегне към използването на безопасен за бебето продукт, който намалява дискомфорта и вероятността за нацепване (а с нея и инфектиране) на деликатната зона.

Заличаване на стриите

Вероятността за появата на стрии е много по-малка, ако жената е полагала редовни грижи за кожата си по време на бременността. Но все пак не бива да се забравя, че естетичният дефект е плод на множество фактори, между които и унаследените гени. Заличаването на белезите може да се окаже дълъг и неосъществим на 100 % процес, но това в никакъв случай не бива да демотивира младите майки, тъй като с постоянство и търпение кожата рано или късно възвръща своята привлекателност. Верен помощник в борбата със стриите са козметичните продукти, базирани на чисти растителни масла и екстракти с регенериращо действие, както и редовният масаж, стимулиращ кръвообращението в засегнатите участъци.

Облекчаване на сухата кожа

Времето, през което плодът се развива и нараства в тялото на майката е придружен с дискомфорт за кожата - сухота, опъване, сърбеж. Още на този етап е важно бъдещите майки да фокусират вниманието си върху избора на подходяща козметична грижа за кожата. 

За жалост с появата на бебето не отминават и периодите на емоционална слабост, присъщи за бременността. Тъкмо напротив – физическото изтощение след раждането, липсата на достатъчно сън и почивка, както и сблъсъкът с новите отговорности нерядко предизвикват резки колебания в настроението и дори депресивни епизоди. Няма как цялата тази вътрешна дисхармония да не се отрази и на външния вид. Често вълната от емоции кара жените да усещат, че вече не се побират в тялото си и то не само в преносен смисъл, тъй като предизвиква прекомерно изсушаване и опъване на кожата. Спасението в случая се таи в безрезервната подкрепа на близките, в релаксиращите процедури за снемане на напрежението и разбира се, в прилагането на козметични препарати за тяло и лице с хидратиращ и успокояващ кожата, ефект.

Интимна хигиена

Промените в хормоните по време на бременността водят до промяна в pH-то на влагалището. Затова през този период трябва да се използва подходящ продукт с неутрално  pH, с нежни пенители, които да не дразнят кожата и лигавицата в деликатните зони.

Хормоните, които тялото на жената отделя в продължение на девет месеца повишават еластичността на влагалището, за да направят възможен неповторимият акт на раждането. И обикновено, благодарение на усърдната подготовка на майчиния организъм за посрещане на бебето, се получават само леки охлузвания в гениталната област. Случва се, обаче тъканта на перинеума да не успее да издържи разтягането при пътуването на малкото създание към „белия свят” и да се разкъса. Независимо до каква степен ще бъде травмирана деликатната интимна зона на майката, тя ще има нужда от специални грижи през следващите седмици – стриктна хигиена и измивна формула с успокояващо, регенериращо и противовъзпалително действие.

Каквито и разкрасителни ритуали да избере младата майка, най-същественото е те да започнат още със зачеването на бебето и да бъдат прилагани систематично, за да може радостта от общуването с мъничето и разходките навън да не бъдат съпроводени от ниско самочувствие породено от козметичните несъвършенства.

 

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.