Страна на красотата

Как да се радвате на златисто рус цвят?

Да се превърнете от брюнетка в блондинка не винаги е лесно. Ето защо не бихте желали усилията ви да изсветлите косите си да бъдат обезсмислени, нали? Ще ви разкрием факторите, които карат изрусената коса да губи първоначалния си цвят, както и няколко малки хитринки, с които да ѝ помогнете да заблести като истинско злато.

Как да се радвате на златисто рус цвят?

Знайте, че в мига, в който сте се превърнали в блондинки сте си „спечелили” един неприятел - хлорираната вода. Хлорът би могъл да взаимодейства с изрусената ви коса и да ѝ придаде доста неприятен зеленикав оттенък. Ако се чувствате изкушени да се топнете в басейна на хотела по време на лятната си почивка, най-добре приберете косата си във висок кок, за да не я намокрите. Или просто сложете гумена шапка и поплувайте на воля.

В случай, че заплахата ви дебне всеки път, когато си взимате душ, то няма да можете да я избегнете, а ще трябва да действате постфактум. За целта се запасете с таблетки витамин С /аскорбинова киселина/ и сода бикарбонат. След къпане стрийте на прах чаена лъжичка от витамина и го разтворете в половин литър вода. Изплакнете косата си с течността, за да неутрализирате хлора. При следващата баня заменете аскорбиновата киселина със смес от сода бикарбонат и вода (15 гр. на 250 мл вода).

Колкото и красив цвят да сте придобили след боядисването, ако не се грижите косата Ви да е здрава, той няма да остане задълго такъв. Имайте предвид, че изсветлявайки косата си, вие променяте нейната структура. Ето защо тя ще има нужда от специфични грижи – нежно измиване и дълбоко подхранване, за да остане силна, мека и бляскава.

Ако косата ви е боядисана в по-тъмен нюанс на русото, можете да се възползвате от удивителните свойства на някои растения, за да ѝ придадете прекрасен златист оттенък:

1. Залейте около 200 грама цветчета от лайка с 1 литър вряла вода и ги оставете да киснат тридесет минути. Облейте косите си с прецедената отвара и не ги изплаквайте.

2. Попарете приблизително 200 грама лучени люспи с литър вода и ги оставете на водна баня за около половин час. Прецедете течността и щом температурата ѝ се понижи достатъчно, намокрете косата си с нея. Обвийте главата си с хавлиена кърпа и изплакнете след тридесет минути. В зависимост от първоначалния си цвят, косата ви ще придобие приятен златист или златисто меден оттенък.

3. Нарежете на ситно 500 грама ревен. Прибавете към него литър студена вода и го поставете на котлона. Разбърквайте врящата смес периодично, докато количеството ѝ намалее наполовина. Оставете течността да се поохлади, прецедете я и втрийте в косата си. След няколко минути изплакнете с чиста вода.

Природните средства имат по-меко действие, така че имайте търпение и ги прилагайте периодично докато разгърнат своя потенциал. А за тези от вас, които искат да добавят злато в косите си още на мига, съществува отлично решение под формата на дълготрайна крем-боя, с която ще се радвате не само на прекрасен цвят, но и на сияен блясък и кадифена мекота.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.