Страна на красотата

Как да се справим с цъфтящата коса?

Как да се справим с цъфтящата коса?Уви, в явлението „цъфтяща коса” няма нищо красиво и романтично, както бихме могли да предположим. И много повече му подхожда наименованието „трихоптилоза”, което без колебание асоциираме с някакъв вид проблем.

Почти няма дългокоса жена, която да не е откривала двувърхи косми на главата си. На какво се дължи това? На неправилни грижи за косата или на заболяване? Всъщност, нацепените краища биха могли да са следствие и на двете.

Най-външният слой на косъма - кутикулата, се състои от плътно прилепнали една към друга, клетки. Това, което ги поддържа заедно, а също така и прикрепени към кортекса (втория слой на косъма) е естествената липидна смазка. Когато тя намалее, поради някаква причина, защитната обвивка на косъма се поврежда и влакната, изграждащи кортекса, се „разплитат”. Факторите, оказващи влияние на структурната цялост на космите могат да бъдат, както вътрешни, така и външни.

Ето най-разпространените сред тях:

Вътрешни фактори за разслояването на косъма
 • кожни заболявания - ихтиоза, себорея, невродермит и др.
 • друг тип здравословни смущения - анемия, проблеми с ендокринната система, инфекциозни заболявания, хормонални разстройства и т.н.
 • продължителен стрес
 • наследствена предразположеност
 • недостатъчен прием на вода
 • нерационално хранене
Външни фактори:
 • твърде често миене на косата
 • използване на неподходящи шампоани
 • къпане с гореща или хлорирана вода
 • агресивно ресане - докато косата е мокра; с пластмасови гребени или четки с остри метални зъбци
 • агресивна околна среда - резки температурни промени, силни горещини или влага, UV лъчи
 • прекалена употреба на сешоар, маша, преса
 • химическо третиране на косата

Стараейки се да подобрим общото си здравословно състояние, както и грижите за косата си, със сигурност ще успеем да избегнем появата на нелицеприятните цъфтящи краища. Ако наличието им е факт, обаче, единственото решение е да ги подстрижем. Ето защо е много важно да не допускаме подобно сериозно увреждане на косъма.

Добре е да използваме шампоан, който съответства на нашия тип коса, така че тя да не бъде лишавана от естествената си, полезна мазнина. Балсамът е чудесно допълнение към всяко измиване, тъй като подпомага плътното прилепване на клетките във външния слой на косъма и така го предпазва от изсушаване и увреждане. Няколко пъти месечно е полезно да нанасяме и маска, която да подхрани и възстанови косата ни в дълбочина.


А на любителите на домашната козметика предлагаме да опитат някоя от следните рецепти:

 • Разбъркайте 1 яйце с лъжица чист мед и добавете необходимото ви за покриване на цялата коса, количество нерафинирана растителна мазнина ( зехтин, бадемово олио или др.). Разпределете равномерно сместа и покрийте главата си с найлонова шапка и кърпа. Изплакнете след около час.
 • Пюрирайте 1-2 добре узрели банана и ги разнесете по цялата дължина на косата си. По желание обогатете сместа с прясно мляко или друг екзотичен плод, като например авокадо. След 30 минути изплакнете обилно с вода.
Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.