Страна на красотата

Как да се справим с лошия дъх?

Приблизително ¼ от хората по света ежедневно се измъчват заради неприятния си дъх. Като добавим и околните, чието обоняние също долавя смущаващият мирис, процентът на страдалците неимоверно се увеличава. В основата на проблема, известен с медицинското наименование „халитоза” стоят различни причини. За щастие, повечето от тях са напълно отстраними.

Коренът на проблема:

Как да се справим с лошия дъх?

Хранене

В устната кухина на всеки от нас живеят стотици видове бактерии, които похапват остатъците от поредната ни гощавка, отделяйки специфична миризма. Учените са установили около 150 различни зловонни съединения, наподобяващи развалени яйца, зеле или пък водорасли, с които микроорганизмите „обогатяват” дъха ни.

Консумацията на храни със силен мирис, като например чесън, риба или лук, сама по себе си оставя отпечатък върху въздуха, който издишваме. Същото се отнася и за ежедневните ни изкушения- кафето, алкохола и цигарите.

Лоша орална хигиена

Всеки път щом пренебрегнем почистването на устната си кухина, оставяме доволно количество хранителни остатъци за радост на обитаващите я микроскопични лакомници.

Стоматологични проблеми

Неизлекуваните кариеси и възпалени венци, брекетите, както и лошо поставените мостове и коронки се превръщат в складове за храна и в крайна степен обезпечават съществуването на пируващите бактерии.

Други заболявания

Възможно е неприятният дъх да е следствие от болестни изменения и инфекции в други части на тялото – носа, гърлото, стомаха, белите дробове, бъбреците. Или пък да е причинен от употребата на лекарства и хранителни добавки


Превенция и лечение

  • Препоръчително е да почистваме зъбите, езика и венците си след всяко хранене, с помощта на четка, специализирана паста срещу лош дъх и конец за зъби. Така не само ще освежим дъха си след консумирането на продукти с по-остър мирис, но и ще подложим бактериите на строга диета. Ние самите, обаче, трябва да избягваме продължителният глад и жажда, тъй като в подобни ситуации слюноотделянето намалява и надделява лошият дъх.
  • Важно е да бъдем, както постоянни, така и старателни в грижата за своята устна хигиена. Използването на паста след всяко похапване не винаги е възможно, но за това пък не бива да се лишаваме от нейното полезно действие всяка сутрин и вечер. При това е нужно да четкаме повърхността на зъбите, венците и езика си в продължение на поне 3 минути. Редно е да почистваме с конец и интерденталните пространства, където се спотайва неподозирано количество храна. А за тройно повече ефективност в борбата срещу бактериите-причинители на халитозата, е добре да правим финално изплакване с вода за уста.
  • Колкото и да се плашим от зъболекарския кабинет, необходимо е да го посещаваме минимум 2 пъти годишно за профилактичен преглед, както и при всяко съмнение за възникнал проблем.
  • Не бива да подценяваме източника на лошия дъх, особено ако стоматологът ни не го открие. Понякога халитозата е издайнически симптом за по-сериозно заболяване или възпаление.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.