Страна на красотата

Как да се справим с отпуснатата кожа?

Нашата кожа, един от изворите на красотата ни, е постоянно подложена на влиянието на свободните радикали, представляващи нестабилни молекули, които притежават несдвоени електрони. Но понеже „светът е устроен за двама”, електроните стремглаво търсят партньор за своята отрицателно заредена частица. И рано или късно го намират, разбивайки връзките в съседна молекула, която на свой ред се превръща в радикал и задейства цяла поредица от увреждащи кожните клетки, процеси.

 Казват, че „профилактиката е най-доброто лечение”, ето защо избягването на факторите, предразполагащи към отпускане на кожата е и най-ефикасното решение на проблема.

Сред тези процеси е и деградацията на колагена – белтъкът, поддържащ нормалния тургор на кожата. В телата ни ежедневно се образуват свободни радикали, които са естествен продукт от метаболизма. Те са една от причините с течение на времето кожата ни видимо да се отпуска.

Макар до известна степен неизбежна, загубата на еластичност може да бъде обуздана. На първо място това означава да набавим на организма си достатъчно антиоксиданти или така наречените „ловци на радикали”. Те присъстват в завидни количества в суровите плодове и зеленчуци, в ядките и семената, зеления чай, червеното вино и някои морски храни.

Локалното приложение на козметични продукти, съдържащи вещества с антиоксидантна активност (хиалуронова киселина, коензим Q10, полифеноли, витамини С, Е и А, каротеноиди и т.н. ) осигурява не по-малко надеждна защита срещу отпускането на кожата. А за коригиране на вече видимите промени са необходими кремове и серуми с колаген или съставки, които стимулират производството му.

За да има задоволителен ефект от здравословното хранене и специализираната козметика, обаче, трябва да се предприеме един доста по-задълбочен подход, насочен срещу допълнителните източници на оксидативен стрес.

UVA и UVB лъчите са едни от основните генератори на свободни радикали. Именно поради тази причина е необходимо да нанасяме фотозащитна козметика върху откритите участъци на тялото си когато сме навън, както и да избягваме продължителното излагане на слънце в интервала между 10 и 14 ч.

Пренасяните от въздуха замърсители са следващият фактор, който не бива да подценяваме, защото те също предизвикват окисление, натрупвайки се в порите. Редовното почистване на лицето, особено преди сън, е повече от препоръчително, тъй като предпазва кожата от възпаления, които сами по себе си са източник на нестабилни химични съединения.

В борбата със свободните радикали не са никак излишни и усилията за овладяване на ежедневното нервно напрежение и физическо изтощение, както и на вероятно най-пагубния за еластичността на кожата, навик – тютюнопушенето.

Влияние върху тургора на кожата, посредством тонизиране на прилежащите мускули, оказва и физическата ни активност. С помощта на подходящите упражнения може не само да се предотврати преждевременното отпускане на тъканта, но и да се постигне нейното осезаемо стягане.

Добрата профилактика и своевременните действия срещу станалото обозримо, отпускане на кожата гарантират забавяне на по-нататъшното влошаване на състоянието. А в не малко случаи водят и до пълно възстановяване на красивия контур на лицето и тялото. Така че трябва да се освободим от предразсъдъците си, че загубата на еластичност е предопределена от гените, гравитацията и времето и да се фокусираме върху необятния регенеративен потенциал на собствената си мотивация.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.