Страна на красотата

Как да се справим с пожълтелите нокти?

Как да се справим с пожълтелите нокти?В повечето случаи, пожълтелите нокти са резултат от постоянно лакиране. С времето цветните пигменти в лака се натрупват по нокътя, задушават го и причиняват оцветяване. Същото важи и за никотина в цигарите. Друг път обаче, пожълтелите нокти са симптом за някакъв здравословен проблем - липса на определени витамини в организма, гъбички, дихателни проблеми, проблеми с черния дроб или бъбреците, дори диабет.

Имайте предвид обаче, че какъвто и да е проблемът, премахването на пожълтелия цвят няма да стане за една нощ. С полагането на правилните грижи можете да елиминирате причината за оцветяването, но за да изчезне напълно трябва да изчакате да израстне нов нокът. Ето какво можете да направите.

  • Препоръчително е да оставите ноктите да си починат от лака известно време. Междувременно им помогнете да се възстановят с няколко подхранващи и избелващи процедури.
  • Правете вана с лимонов сок 2 пъти дневно в продължение на седмица. За целта накисвайте пръстите си за около 10 – 15 минути в купичка, наполовина пълна с лимонов сок. След това с помощта на мека четка за зъби нежно търкайте пожълтелите участъци. Изплакнете и хидратирайте ръцете.
  • След всяко измиване на ръцете нанасяйте специализиран крем или лосион за ръце и нокти. Формулата му най-често съдържа ценни растителни масла и витамин Е, които проникват в кожата и в ноктите като по този начин ги подхранват, заздравяват и възстановяват естествените мазнини.
  • Поддържайте маникюра си. Редовното оформяне на ноктите ускорява не само растежа, но и избелването им. Вместо лак можете да нанасяте заздравител за нокти или да втривате ампули витамини А и Е, рициново или бадемово масло.
  • Увеличете приема на витамин Е, цинк и калций. Тези три хранителни компонента са от съществено значение за здравината, блясъка и цялостното благосъстояние на ноктите. Можете да си ги набавите от морски дарове и риба, спанак, ядки, какао и черен шоколад, бобови култури, месо, семена, авокадо, броколи, мляко.

Ако пожълтяването на ноктите е причинено от гъбички, консулитирайте се със специалист за евентуално лечение. Като допълнение вие можете да ги третирате с ежедневно втриване на масло от чаено дърво, което има мощно антигъбично действие.

Когато започнете отново да лакирате ноктите си нанасяйте един слой база, която да действа като защита от оцветяващите химикали в лака. За почистване пък подбирайте безацетонов лакочистител, тъй като е по-щадящ към ноктите.

Ако въпреки грижите, ноктите ви нямат подобрение, помислете за медицински преглед, за да не се окаже, че проблемът е от по-сериозно здравословно естество.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.