Страна на красотата

Как да спрем цъфтящите краища на косата?

Цъфтящи краища на косатаПричините за цъфтящи краища на ксоата могат да бъдат от различно естество – оформяне на прическата, неподходяща козметика, климат, лошо хранене, нездравословен начин на живот. За щастие, с постоянство и с някои промени в ритуала по подръжката, можете да се отървете от цъфтящите краища.

Добре е да постригвате косата с около 2 - 3 см на всеки 6 до 8 седмици

По този начин ще поддържате косъма жизнен, силен и плътен и ще отстранявате уврежданията, които всеки косъм получава рано или късно.

Научете се сами да обирате цъфтежите

Процедурата е много лесна. Хванете краищата на кичур коса между пръсти и отрежете около 5 мм над цъфналия край, за да спрете процеса. След това усучете добре по дължината му същия кичур. Цъфналите краища, възникнали след накъсване или друг тип увреждане, сами ще изскочат и трябва просто да ги оберете с ножицата.

Препоръчително е да използвате ножица за коса

Това важи дори, когато постригвате и само един кичур. Обичайните ножици за хартия могат да увредят целостта на косъма и дори да предизвикат по интензивно цъфтене.

Старайте се да предпазвате косата от околната среда

Във ветровито и влажно време носете прибрана прическа. През зимата и лятото прикривайте главата с шапка или шал срещу екстремните температури, студа, слънцето. Преди плуване нанасяйте балсам или слагайте плувна шапка, за да се защитите от солта и хлора.

Бъдете внимателни в стилизирането на прическата

Ограничете употребата на топлинните уреди и стилизантите, тъй като задушават и изтощават косъма и го правят много по-податлив на цъфтене. Старайте се да разресвате внимателно косата, без натиск или агресивно дърпане, и в никакъв случай докато е мокра.

Хранете се здравословно

Приемът на витамини и минерали (витамини А, B, D и Е, цинк, желязо, Омега-3 мастни киселини) чрез храната ще поддържа косата силна и здрава. Разбира се, не бива да забравяте и консумацията на вода – минимум 2 л. дневно, за да осигурите хидратация отвътре навън.

Използвайте продукти за увредена коса

Цъфналият косъм е увреден, което значи, че има нарушение в структурата му или се дължи на проблеми със скалпа. С помощта на специализираните формули шампоан и балсам можете да възстановите нарушения баланс и да заздравите косата. Те обикновено съдържат активни съставки (като мляко, бадемово масло), които успокояват, освежават, овлажняват, защитават, подобряват микроциркуалцията в скалпа) и по този начин елиминират цъфтежа.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.