Страна на красотата

Как да сушим косата?

Сушене на косатаСушенето на косата е също толкова важно за здравето и красотата й, колкото и ритуалите на миене и допълнителна грижа. И въпреки че специалистите винаги препоръчват естествено съхнене, когато времето ни притиска сме принудени да сменяме подхода. Затова е важно да знаем как да сушим косата така, че да не я увреждаме и дори да подпомагаме процеса. Ето няколко съвета.

Можем да подготвим сушенето на косата още при миенето. В случай, че ще използваме сешоар, е добре да се доверим на шампоан с хидратираща формула (подходящ за суха коса), който ще повиши количеството влага в косъма и по този начин ще осигури своеобразна защита от горещия въздух.

Не бива да пропускаме нанасянето на балсам, подбран според особеностите на косата ни. Формулата му ще осигури допълнителна защита на косъма от топлинните уреди, а също и ще подпомогне оформянето на прическата.

Важно е при подсушаване на косата да действаме внимателно. Достатъчно е да я увием в кърпа за 10 - 15 минути и да притиснем с ръце „тюрбана“, така че да попие водата. Всяко по-агресивно търкане на косата може да увреди косъма и да причини цъфтежи, заплитане, изсушаване на косъма.

Ако сме решили да оставим косата да съхне от самосебе си, можем просто да нанесем подходящ стилизант за по-лесно разресване. Добре е от време навреме да разресваме с пръсти, за да редуваме излагането на кичурите на въздуха.

Ако използваме сешоар, първо трябва да напръскаме добре всеки кичур коса с термозащитен продукт. След това е добре да настроим температурата на сушене. Тъй като фините коси са предразположени към заплитане, за тях се препоръчва най-ниската степен на уреда. За нормална и плътна коса можем да тестваме струята върху опакото на ръката – да бъде приятно топла, не изгаряща.

След като сушим косата на посоки около минута, специалистите препоръчват да обърнем глава надолу и да продължим още минута като не спираме да разресваме с пръсти, обръщайки кичурите по посока на струята. Този метод ще ускори изсъхването в корените и същевременно ще придаде естествен обем на прическата.

Идва ред на същинското сушене, което можем да комбинираме със стилизиране. Най-лесно и равномерно ще стане, ако разделим косата на секции и започнем сушенето от най-долната (на тила). Силно препоръчително е да държим сешоара на около 20 см от косата и да го движим постоянно, така че да не духа в една и съща зона.

Добре е да се стремим да изсушаваме всеки кичур от корена до върха (с помощта на четка), тъй като тази техника ще заглади структурните слоеве на косъма и ще накара косата да изглежда по-бляскава и жизнена.

За да придадем ефект на прическата, можем едновременно със сушенето да изправяме или усукваме кичурите. Важно е обаче да използваме подходяща кръгла четка, с която да изправяме, навиваме и разиваме правилно косъма, т.е да не търпи опъване, дърпане, заплитане или други агресивни действия, които водят до накъсване.

Особено полезно за косата при сушене е да я оставяме една идея влажна. Така ще намалим риска от изсушаване, заплитане и увреждане. За финален блясък обаче, специалистите препоръчват бързо „облъхване“ със студения въздух на сешоара, след което да нанесем хидратиращ, заглаждащ или подхранващ продукт в краищата.

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.