Страна на красотата

Как да свием разширените пори на лицето?

Как да свием разширените пори на лицето?Разширените пори са неприятен проблем, който ни кара с часове да се взираме в огледалото и да нанасяме тонове грим в опити да ги прикрием. Но това не е решение, а дори напротив – нанасяме повече вреда, отколкото полза. Лошата новина е, че не можем напълно да ги заличим. Добрата обаче е, че съществуват лесни начини да ги свием до толкова, че да не дразнят окото. Да видим как!

Обикновено разширените пори вървят ръка за ръка с мазната кожа, тъй като са пряко свързани с количеството себум, което отделят. При нормална функция на жлезите, естествените мазнини се плъзгат равномерно по канала на порите и от там – по повърхността на кожата. При хиперактивност обаче (най-често при хормонален дисбаланс), мазнините сякаш „преливат“ и се смесват с грима, мръсотията и мъртвите клетки, запушвайки канала. Така естествената секреция се нарушава и порите се уголемяват, за да „пропуснат“ новия себум покрай втвърдения на повърхността.

Ако не бъдат взети мерки навреме, проблемът с разширените пори може да стане и по-сериозен. Освен голямото количество комедони (окисления себум, запушващ порите), кожата може да се възпали сериозно или да развие тежко акне. Какво можем да направим?

  • На първо място е много важно да поддържаме стриктен и правилен режим на почистване на кожата. Силно препоръчително е да избягваме сапунените формули (при мазна кожа стимулират производството на себум дори повече) и вместо това да се доверяваме на специализирани продукти (универсална формула или за проблемна кожа) или почистващ лосион . Формулата обикновено съдържа активни съставки (цинк, млечна киселина, салицилова киселина), които свиват порите.
  • Хубаво е един - два пъти седмично да премахваме мъртвите кожни клетки. За целта можем да използваме глинена маска за лице. Активните й съставки не само отлично ще почистят кожата, но ще абсорбират излишния себум и ще премахнат токсините, оставяйки я гладка, успокоена, подхранена и мека.
  • Веднъж седмично е добре да правим и основно почистване на порите с парна баня, за да отпушим каналите в дълбочина.
  • Особено важно е след всяка почистваща процедура и преди нанасяне на хидратиращ продукт да нанасяме тоник за лице. Така ще премахнем всякакви остатъци от грим, мръсотия, хлор и други вредни за порите агенти, ще подпомогнем свиването им и регенерацията на клетките, и ще придадем сияйна свежест на лицето.
  • Много е важно да подбираме разумно крема за лице. За по-млада кожа може да се използва продукт със съставки като лавандула, ретинол или универсална хидратираща формула с антиоксиданти, оризови протеини и кокосово масло.
  • При прекомерно мазна кожа не е добре да се прекалява с хидратацията, защото стимулира мастната секреция.

В по-ранна възраст можем да прескачаме нощната грижа, а през деня да нанасяме матиращ крем-гел, разработен за за свиване на порите и регулиране производството на себум.

При по-зряла, нормална към суха кожа, са препоръчителни по-силни активни съставки като витамин С и пчелен восък, които могат да бъдат открити в крем с екстракт от лимон, например. Освен свиващо действие върху порите, формулата ще заздрави кожата, ще поддържа естествения й хидробаланс и оптималното ниво на рН.

И накрая един трик: Веднъж дневно, около половин час преди гримиране, можем да натъркваме кожата на лицето с кубче лед. Това ще стимулира кръвообращението и ще придаде една чаровна руменина на тена, като същевременно ще свие порите и ще ограничи запушването с грим и себум поне временно.

 

Прочетете още статии
Хигиена на ръцете

Хигиена на ръцете

Хигиената на ръцете е една от най-важните мерки за предотвратяване разпространението на вирусни инфекции, включително и на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Миенето на ръцете се извършва с достатъчно количество сапун, който се втрива в мокрите ръце, така че да покрие изцяло кожата. Oбтриването продължава минимум 20 секунди, следва изплакване с вода и подсушаване.

Как да изберем дезодорант?

Как да изберем дезодорант?

Класически дезодорант или дезодорант против изпотяване, рол он или спрей – кой от тях отговаря на нашите нужди?

Как да изберем козметика за тяло?

Как да изберем козметика за тяло?

Многообразието от козметични средства и приканващи реклами често поражда колебание. Кое от тях да изберете, за да утолите потребностите на своята кожа? Всъщност, отговорът е скрит в самия въпрос – най-напред определете нейните нужди.

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Как да различим мазния от сухия пърхот?

Диференцирането на отделните видове пърхот е първата крачка към поставянето на точна диагноза и необходимо условие за успешното отстраняване на дерматологичния проблем.